REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí kroupová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jelítka z vepřového masa, vepřových vnitřností, škvarků, vařených krup, vepřové krve, vývaru, česneku, cibule a koření, směs uvařená natlačená do vepřových střívek.


Ingredience:
700 gtučného vepřového masa i s kůží
400 gvepřových vnitřností
400 gvařených krup
100 gškvarků
15 gmletého černého pepře
5 gmletého nového koření
4 gmletého zázvoru
4 gsušené majoránky
5 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
300 mlvepřové krve
100 mlvývaru
vepřová střívka
voda
sůl

Postup:

1. Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme doměkka, pak maso nakrájíme na malé kostičky o velikosti zhruba 0,5 cm a vařené vnitřnosti, odkrojenou kůži a škvarky umeleme na masovém strojku
2. Ve velké nádobě promícháme vařené kroupy s přecezenou krví a vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme
3. Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
4. Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme
5. Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina, poté je rozložíme na dřevěnou desku a necháme vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy