REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládová Charlotta (šarlota)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dort z Francie.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
200 gpiškotů (mají být podlouhlé)
80 gčokolády na vaření
70 gmoučkového cukru
2 ksvajec
4 lžícekirše
vanilínový cukr
Žloutkový krém:
1/2 lmléka
50 gmoučkového cukru
5 ksžloutků
vanilínový cukr

Postup:

1. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny
2. Rozlámanou čokoládu rozehřejeme se 2 lžícemi horké vody v horké vodní lázni, vmícháme do žloutkové pěny a potom lehce vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Vhodnou plechovou formu vypláchneme vodou a necháme odkapat
4. Kirš promícháme se 4 lžícemi studené vody, do této směsi postupně rychle ponoříme piškoty tak, aby nebyly namočené celé, a postupně je urovnáme po obvodu formy
5. Formu naplníme polovinou čokoládového krému, poklademe jej piškoty, doplníme opět čokoládovým krémem a necháme proležet přes noc v chladničce
6. Před podáváním Charlottu namočíme na jednu sekundu do vařící vody, vyklopíme na mísu a podáváme se žloutkovým krémem.

Příprava krému:
1. Část mléka a moučkový cukr přihřejeme k varu, přilijeme zbytek studeného mléka rozšlehaného se žloutky a šleháme na malém plaménku, až krém zhoustne
2. Sundáme ho z plotýnky, vmícháme vanilínový cukr a za občasného zamíchání vychladíme.

Poznámka:

Kirš je destilát z čistých zralých třešní – nejznámější švýcarský, nikdy není řezaný a do fermentu se nepřidávají jádra. Vyrábí se a pije také v Německu a Alsasku, podává se vychlazený a bývá součástí míšených nápojů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy