REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest se smetanovou omáčkou, bramborem, dušenou šunkou a rukolou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vařený zelený nebo bílý chřest, jehož sezóna právě začala, podávaný se smetanovou omáčkou, brambory, v páře dušenou šunkou a salátem z čerstvých listů rukoly.


Ingredience:
500 gzeleného nebo bílého chřestu
6 ksplátků kvalitní šunky dušené v páře
6 ksbrambor
1 hrstčerstvého salátu rukola
1/2 lžícetřtinového cukru
1/2 lžícemásla
šťáva ze 1/4 citronu
sůl

Postup:

1. Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí
2. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy
3. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut – pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut
4.

Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku (já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody); vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme a omáčku necháme provařit
5. Nakonec ji zalijeme tučnou smetanou a pak omáčku dochutíme dle chuti
6. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část
7. Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě
8. Hotově uvařený chřest, omáčku a brambory podáváme s kvalitní srolovanou šunkou a ozdobenou čerstvou rukolou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy