REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cheesecake v newyorském stylu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na legendární cheesecake, dezert z USA.


Ingredience:
Recept na dort o průměru 24 cm:
250 gsušenek
120 gmásla
Náplň:
600 gplnotučného krémového sýra nebo měkkého plnotučného tvarohu
250 gmoučkového cukru
1,5 lžičkyvanilkové esence
1,5 lžičkycitronové šťávy
200 mlzakysané smetany
3 ksvelkých vajec
1 ksžloutku
Na potření:
250 mlzakysané smetany
1 lžícemoučkového cukru
2 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Nejprve si připravíme sušenková základ, sušenky dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme je válečkem
2. Pak si rozpustíme máslo ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami
3. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení a napěchujeme ji sušenkovou drtí 4. Alobalem utěsníme formu, aby se nám při pečení nedostala voda z vodní lázně až k dortu
5. Smetanový sýr nebo měkký plnotučný tvaroh rozetřeme dohladka (můžeme ručně nebo i v robotu)
6. Přidáme cukr a zase důkladně rozetřeme a tak postupujeme se všemi dalšími ingrediencemi, kromě vajec, které po jedné přidáváme a zapracováváme tak, aby byly všechny dobře spojeny a nevznikaly nám žmolky.
7. Nakonec zamícháme po jednom vejce a samostatný žloutek až nám vznikne docela řídký krém
8. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout
9. Vyhřejeme troubu na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy
10. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě
11. Uložíme v lednici a necháme nejméně 8 hodin prochladnout
12. Před podáváním potřeme dort zakysanou smetanou (250 ml) utřenou s lžící moučkového cukru a se dvěma lžícemi citrónové šťávy.

Doporučení:

Pravý sýr na cheesecake se používá tzv. Philadelphia, u nás podobný sýr koupíme pod názvem Culinaria, ale pokud použijete lučinu, popřípadě italské mascarpone či ricottu, výsledek bude také skvělý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy