REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Červená řepa po burgundsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve dvou hlubokých pánvích připravený pokrm, v jedné řepa spolu s dalšími surovinami, v druhé pak žampiony s cibulkou, obě pánve pak promíchané a pokrm servírovaný posypaný dýňovým gomasio.


Ingredience:
4 ksmalé červené řepy
4 ksstředně velké mrkve
4 ksstroužky česneku
3 ksbobkové listy
1 kscibule
500 mlzeleninového vývaru
250 mlsuchého červeného vína
2 lžícerajského protlaku
2 lžíceolivového oleje
1 lžícetřtinového cukru
2 lžičkygustinu (kukuřičný škrob) rozmíchaný v 1 lžíci vody
pár snítek čerstvého tymiánu (v nouzi i sušený)
pepř
sůl
Ostatní:
10 ksžampionů
2 ksčervené cibule
2 ksžluté cibule
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
pepř
sůl

Postup:
  1. Ve woku rozpálíme olej, přidáme na klínky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
  2. Přidáme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět, pak oloupanou a na dílky pokrájenou řepu a oloupanou a klínky pokrájenou mrkev, chvilku restujeme
  3. Po chvíli přidáme protlak, cukr a opět zarestujeme
  4. Přilejeme víno a necháme zčásti odpařit
  5. Nalejeme vývar, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř, vaříme doměkka cca 50 minut (záleží na jak velké kusy řepu nakrájíte)
  6. Nakonec přidáme namočený škrob a podle potřeby doředíme vodou či vývarem
  7. Do druhé pánve dáme rozpálit oba tuky a přidáme na klínky pokrájené cibule a na plátky či čtvrtky pokrájené žampiony, restujeme cca 15 minut, pak osolíme a opepříme, přidáme do woku k řepě a společně prohřejeme
  8. Podle chuti dosolíme, event. dopepříme
  9. Na talířích posypeme dýňovým gomasio, což jsou drcená pražená dýňová semínka s mořskou solí (prodejny Zdravé výživy).
Doporučení:

Podáváme s pečivem nebo i bez.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy