REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborový parfait

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bramborový parfait není nic jiného, než velmi jemná, vyšlehaná bramborová kaše servírovaná pomocí zdobítka.


Ingredience:
400 gbrambor
20 gpovoleného másla nebo olivového oleje
100 mlsmetany
voda
sůl

Postup:

1. Oloupané brambory nakrájíme, zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme 20 minut
2. Uvařené brambory přecedíme a necháme důkladně okapat, pak je propasírujeme
3. Přidáme povolené máslo nebo olivový olej, trošku smetany a nejlépe pomocí ručního tyčového mixéru vyšleháme hladkou kaši
4. Lehce necháme odležet, pak parfait klademe na talířky pomocí kruhového zdobítka.

Doporučení:

Parfait by mělo být nadýchané, absolutně hladké a velmi husté.

Poznámka:

Parfait je původem sladký mražený krém, obvykle z jedné základní suroviny. Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“. Slané parfaity jsou vlastně našlehané pokrmy servírované pomocí zdobítek a využívané především v zážitkové gastronomii. Může jít jak o přílohy, tak také o hlavní chod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy