Bramborové knedlíky s uzeným a zelím jsou stálicí české kuchyně. Tento recept je však na knedlíky plněné na cibulce podušenými houbami.
Ingredience:
750 g | vařených brambor nejlépe den předem |
500 g | hřibovitých hub |
200 g | hrubé mouky |
150 g | krupice |
2 ks | cibule |
1 ks | vejce |
sádlo | |
kmín | |
sůl | |
mouka na pomoučení válu | |
Ostatní: | |
sterilovaná červená řepa | |
sterilované červené zelí |
Postup:
1. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka, odstavíme
2. Připravíme si těsto na knedlíky; rozstrouháme vařené brambory přidáme mouku, krupici, vejce a a dobře propracujeme, je-li těsto málo tuhé přidáme mouku, osolíme
3. Z hotového těsta na vále, poprášeném moukou, vyválíme 1 cm silný plát, z kterého vyřízneme čtverce asi 10 cm velké
4. Na každý dáme 2 lžíce podušených hub, přeložíme rohy a utvoříme knedlíky
5. Připravené knedlíky pak vkládáme do vařící osolené vody a pomalu, asi 10 minut, vaříme, jakmile se začnou vařit, nadlehčíme je ode dna vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu nádoby
6. Hotové knedlíky přendáme na talíř drátěnou naběračkou rozkrojíme posypeme smaženou cibulkou a jako přílohu přidáme červené zelí s červenou řepou.
Autor: Dalibor Marounek