REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bigos

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Starý polský pokrm, který má mnoho obměn. Základem je většinou kysané a čerstvé zelí, dva druhy masa, klobásky a houby.


Ingredience:
300 gvepřové krkovice
300 ghovězí kližk
300 gčerstvého zelí
300 gkysaného zelí
150 gkvalitní klobásy
30 gsušených hub
0,5 lčerveného vína
2 dlrajčatového pyré
4 ksstroužky česneku
4 ksbobkové listy
2 kscibule
sladká mletá paprika
sádlo
pepř
sůl

Postup:
  1. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, necháme zesklovatět
  2. Vložíme kostky masa, osolíme, okmínujeme, posypeme červenou paprikou, zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo
  3. Podlijeme červeným vínem, přidáme rajský protlak, kolečka klobásy, bobkové listy, dusíme až je maso poloměkké zhruba 1,5 hodiny
  4. Pak přidáme nakrájené čerstvé a kyselé zelí, předem namočené sušené houby, ztlumíme oheň a dusíme další 1 hodinu
  5. Na závěr bigos ochutíme, utřeným česnekem, pepřem, případně dosolíme.
Doporučení:

Bigos podáváme s chlebem nebo pečivem. Nejlepší je druhý den když se rozleží.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy