Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.
Ingredience:
200 g | másla |
4 lžíce | vinného octa |
4 lžíce | bílého vína |
1 lžička | nasekaného kerblíku (lze nahradit petrželkou) |
1 lžička | nasekaného estragonu |
4 ks | kuličky celého pepře |
3 ks | vaječné žloutky |
2 ks | šalotky |
snítka estragonu | |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Šalotku nasekáme najemno, do kastrolu nalijeme víno, ocet, přidáme snítku estragonu, celý pepř a krátce povaříme až se víno a ocet odpaří na polovinu.
- Směs propasíruje přes sítko a necháme vychladnout.
- Přidáme žloutky misku položíme do vodní lázně a vyšleháme hustý krém.
- Misku vyndáme z vodní lázně přidáme rozpuštěné máslo a omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem, nakonec vmícháme nasekaný estragon a kerblík (petrželku).
- Podáváme jako přílohu samostatně v misce nebo přelijeme porce masa, ryby, drůbeže.
Pokud nám omáčka zůstane, ohříváme v misce ve vodní lázni, aby se nesrazila.
Poznámka:Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.