REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beárnská omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.


Ingredience:
200 gmásla
4 lžícevinného octa
4 lžícebílého vína
1 lžičkanasekaného kerblíku (lze nahradit petrželkou)
1 lžičkanasekaného estragonu
4 kskuličky celého pepře
3 ksvaječné žloutky
2 ksšalotky
snítka estragonu
citronová šťáva
pepř
sůl

Postup:

1. Šalotku nasekáme na jemno, do kastrolu nalijeme víno, ocet, přidáme snítku estragonu, celý pepř a krátce povaříme až se víno a ocet odpaří na polovinu
2. Směs propasíruje přes sítko a necháme vychladnout
3. Přidáme žloutky misku položíme do vodní lázně a vyšleháme hustý krém
4. Misku vyndáme z vodní lázně přidáme rozpuštěné máslo a omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem, nakonec vmícháme nasekaný estragon a kerblík (petrželku)
5. Podáváme jako přílohu samostatně v misce nebo přelijeme porce masa, ryby, drůbeže.

Doporučení:

Pokud nám omáčka zůstane, ohříváme v misce ve vodní lázni, aby se nesrazila.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy