REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolečky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutné vdolečky usmažené v oleji, servírované pocukrované, s povidly a šlehačkou.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
80 gmásla
70 gpískového cukru
30 gdroždí
2-3 ksžloutky
1 lžícerumu
1/4 lmléka
citronová kůra
špetka soli
švestková povidla na plnění
nastrouhaný tvrdý tvaroh
šlehačka na zdobení
sádlo nebo olej na smažení
trochu moučkového cukru na posypání

Postup:

1. Do misky dáme rozdrobené droždí, přisypeme 1 lžičku cukru a kapku vlažného mléka, měchačkou mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí, pak přidáme asi 100 g mouky, 1/
8 l vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto, připravíme si tak kvásek, povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme na 15 minut kynout
2. Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a citronovou kůru, uprostřed mouky uděláme důlek a dáme do něj vykynutý kvásek, žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce, postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce, nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme v těsto, nezapomeneme přidat rum
3. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout, po vykynutí, jakmile zdvojnásobí svůj objem, těsto srazíme opětovným mícháním a dáme znovu kynout
4. Opět vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 1 cm a okrouhlým vykrajovačem na koblihy vykrajujeme jednotlivá kolečka
5. Vdolky dáme na ubrousek posypaný moukou a necháme znovu kynout, po vykynutí uprostřed vdolečků promáčkneme důlek
6. Vdolečky smažíme zakryté pokličkou v hrnci ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku, jakmile se spodní strana vdolků dozlatova vysmaží, obrátíme a bez pokličky dosmažíme
7. Osmažené vdolky klademe na ubrousky, kde se zbavíme přebytečného tuku
8. Vdolky naplníme povidly, nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme šlehačkou, nakonec je pocukrujeme.

Doporučení:

Naplněné a posypané vdolečky můžeme ještě přelít kysanou smetanou nebo jogurtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy