REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bánh Mi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vietnamské bagety připravované na grilu, plněné karbanátky, zeleninou a pikantní omáčkou. Recept ze seriálu TV Prima Ohnivé kuře.


Ingredience:
Na karbanátky:
500 glibového mletého vepřového masa (poměr tuku a masa 75 % masa)
2-4 ksstroužky česneku, prolisované
2-4 ksšalotky, na jemno nasekané
1-2 lžícezkaramelizovaného cukru
třtinový cukr
rybí omáčka
pepř
Na sladkokyselou omáčku:
4 lžícerybí omáčky
4 lžícevinného nebo jablečného octa
1 lžícetřtinového cukru
4 ksstroužky česneku nakrájené na plátky
2 kschilli papričky
1 ksředkve
1 ksmrkve
Ostatní:
vhodné delší bagety
omáčka sriracha
thajská bazalka
kachní paštika
červená cibule
jarní cibulka
majonéza
koriandr
perila

Postup:

1. Mleté maso důkladně smícháme se všemi ingrediencemi a necháme v chladu odpočinout tak 1 hodinu
2. Z odpočinutého masa tvoříme mini karbanátky o průměru tak 3 cm, silné asi 1cm
3. Připravené karbanátky opékáme na středně rozpáleném grilu pěkně dozlatova
4. Připravíme si sladkokyselou omáčku; smícháme cukr s octem, rybí omáčku a vodu, přidáme na drobno nasekaný česnek a chilli papričku
5. Do omáčky vložíme nakrájenou zeleninu a necháme marinovat
6. Begety rozečeme, podélně rozpůlíme, jednu stranu pomažeme paštikou a druhou majonézou, vyskládáme karbanátky, přidáme marinovanou zeleninu, bylinky, sriracha omáčku, zelený salát
7. Bagetu zaklopíme a můžeme podávat.

Poznámka:

Perila – (Perilla frutescens „nankinensis“ a Perilla crispa) – Je jednoletka, která svým vzhledem připomíná kopřivu, ale nepálí. Tuto listovou zeleninu konzumují ve východní Asii v salátech nebo povařenou s rýží. Oba dva druhy mají zelenou a tmavě červenou formu. Perilla crispa má kadeřavé listy. Je z čeledi hluchavkovitých. V salátech vynikne, když smícháme červené a zelené listy.Omáčka sriracha – je ostrá, sladkokyselá asijská omáčka, kterou koupíte v každém lepším obchodě s potravinami.Thajská bazalka – je kultivarem bazalky pravé, přičemž její rostlina je od běžné bazalky dosti odlišná. Vyznačuje se červenými čtyřhrannými stonky porostlými jemnými chloupky. Lodyha je, narozdíl od obyčejné bazalky, pevná. Listy této anýzové bazalky, jak se jí také říká, jsou úzce kopinaté, celokrajné, tmavě zelené s výraznou žilnatinou. Nikdy nejsou podvinuté ani zprohýbané. Kvete růžově. Její nejběžnější kultivar je ‚Siam Queen‘, který je možno při troše péče pěstovat i u nás. Aroma a chuť thajské bazalky je vzhledem k odlišnému siličnému složení také zcela jiná a pro nás exotická. Její vůně připomíná anýz a chuť je mírně štiplavá a peprná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy