REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balkánské plněné lilky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z možností, jak zapéci půlky lilků naplněné zeleninovou směsí. Inspirace podle receptu z balkánské kuchyně, kde k takto zapečeným lilkům doporučují jako přílohu šafránovou rýži.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kslilky
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
800 gzvařených krájených rajčat
5 lžicpropláchnutých rozinek
5 lžicolivového oleje
4 lžícenasekané petrželky
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkadrceného římského kmínu
1 lžičkamleté skořice
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
špetka mletého chilli koření
čerstvě nameltý černý pepř
sůl

Postup:
  1. Pod studenou tekoucí vodou opláchnuté lilky, překrojené podélně vydlabeme tak, aby jsem zachovali okraj dužiny se slupkou silný cca 0,5 cm
  2. Dužinu samotnou rokrájíme na kousky, ty osolíme a necháme 30 minut stát, zbavíme ji tak přebytečné vody a případné hořkosti, nakonec ji v sítu propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat
  3. V pánvi na olivovém oleji, použijeme tak 3 lžíce, orestujeme plátky cibule a česneku, nakonec i okapané kousky lilku
  4. Přidáme rajčata i s nálevem, rozinky, cukr, citronovou šťávu i kůru, petrželku, skořici, římský kmín a chilli koření, osolíme, okořeníme pepřem a dusíme tak 15 minut, až nám směs pěkně zhoustne, občas ji zamícháme
  5. Vydlabané lilky vyskládáme do zapékací misky, dužinu uvnitř lilků potřeme olivovým olejem a pak rozložíme podušenou směs
  6. Zaklopené pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.
Doporučení:

Takto upečený lilek podáváme například s rýží. Skvělá je šafránová rýže, která se k tomuto pokrmu velice hodí.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy