REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anglický vánoční pudink

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční pudink dle starého anglického receptu.


Ingredience:
Recept na cca 10 porcí:
150 gkorintek (rozinek)
150 grozinek
150 gstrouhanky
100 ghovězího loje
100 goloupaných mandlí
100 gkandovaných třešní
100 g hnědého cukru
100 ghladké mouky
50 gkandované pomerančové a citronové kůry
1 kscitrónu
1 kspomeranče
3 ksvajec
3/4 šálkumléka
3 lžícekoňaku
1/2 lžičkysoli
špetka skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka nového koření
olej na vymazání formy
forma na pudink

Postup:

1. Rozinky a korintky vypereme v horké vodě a necháme je okapat
2. Kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru společně s mandlemi rozsekáme nadrobno
3. Hovězí lůj nakrájíme na malé kostičky 4. Kandované třešně pokrájíme na čtvrtky
5. Všechny pokrájené přísady promícháme ve větší míse a přidáme k nim mouku, strouhanku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho kusu citrónu a koření
6. Vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy, vše mícháme tak dlouho, až se nám jednotlivé suroviny spojí, podle potřeby můžeme ještě přidat trochu mléka
7. Vodu na vodní lázeň dáme vařit, mezi tím velkou pudinkovou formu vymažeme olejem i včetně víka
8. Formu plníme tak 5 cm pod okraj, pak ji uzavřeme, překlopíme a opatrně postavíme do vroucí lázně (vody), forma by měla být ponořena tak do 2/
39. Pudink necháme vařit 4 hodiny, pak ho vytáhneme, necháme vychladnout a nakonec ho vyklopíme z formy
10. Nejprve ho zavineme do ubrousku namočeného v rumu a pak ho zabalíme do alobalu, ve kterém ho necháme nejméně 4 týdny v lednici!
11. Před podáváním je nutné pudink opět prohřát ve vodní lázni, postačí tak 90 minut.

Doporučení:

K pudinku se hodí rumové máslo, nebo ho můžeme polít koňakem a zapálit, tomu se říká flambování, které je velmi efektní, flambovaný pokrm podáváme hořící.

Poznámka:

Korintky: Drobné tmavomodré až fialové černé sladké hrozinky z řecké révy nazvány podle města Korintu ve starověkém Řecku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy