REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Americké lívance pro celiaky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lívance vhodné pro lidi trpící alergií na lepek a pšenici. Tyto lívance pak mohou i lidé trpící alergií na ořechy.


Ingredience:
55 gbezlepkové obyčejné bílé mouky
55 gpohankové mouky
200 mlmléka
2 lžícemoučkového cukru
2 lžičkykypřícího prášku
1 ksvelkého, rozšlehaného vejce
olej neořechového původu na smažení
špetka soli
K podávání:
1 hrstmalin, jahod, borůvek apod.
plýtky citrónu nakrájené na plátky
javorový nebo jiný sirup

Postup:

1. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
2. Do důlku nalijeme rozšlehané vejce a polovinu mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
3. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
4. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.

Doporučení:

Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy