REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Americké lívance připravené bez mléka a ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na nadýchané palačinky vhodný pro alergiky na mléko či ořechy.


Ingredience:
125 ghladké nebo polohrubé mouky
200 mlsójového, rýžového nebo ovesného mléka
2 lžičkykypřícího prášku
2 lžícemoučkového cukru
1 ksvelkého, rozšlehaného vejce
olej neořechového původu na smažení
špetka soli
K podávání:
1 hrstmalin, jahod, borůvek apod.
javorový nebo jiný sirup
plýtky citrónu nakrájené na plátky

Postup:

1. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
2. Do důlku nalijeme rozšlehané vejce a polovinu sójového, rýžového nebo ovesného mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
3. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
4. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.

Doporučení:

Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy