Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní čočková polévka s rýží

30 minut(y)+ přes noc máčení čočky
Náročnost 2

Přes noc namočená čočka, uvařené spolu se zeleninou ve vývaru doměkka, nakonec nastavená samostatně uvařenou rýží, podávaná posypaná nastrouhaným sýrem.
120 gčočky
120 grýže
1 ksmrkve
1 ksvětší cibule
1-2 ksstroužky česneku
1,5 lzeleninového vývaru nebo vody a 3 kostek zeleninového bujónu
řapíkatý celer
voda
pepř
olej
sůl

1. Ve velkém hrnci na oleji osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou a také nadrobno pokrájenou zeleninu, tedy mrkev, celer a česnek
2. Přidáme okapanou čočku, kterou jsem přes noc měli namočenou ve vodě, promícháme a pokrm začneme podlévat teplým vývarem
3. Osolíme, okořeníme pepřem, vaříme tak dlouho, až zelenina změkne, vedle v hrnci v mírně osolené vodě uvaříme rýži
4. Ke konci do polévky přidáme měkkou, okapanou rýži, vše prohřejeme
5. jednotlivé porce horké polévky na talířích posypeme nastrouhaným sýrem.

Doporučení:
Kdo má rád polévky ostřejší, může přidat lžičku mleté pálivé papriky nebo chilli, či přímo nasekanou chilli papričku.



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy