Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelňačka

120 minut(y)
Náročnost 3

Klasická hustá polévka z uzených kostí, kysaného zelí, brambor a dalších surovin, uvařená podle receptu Nadi Indruchové.
1000 guzených kostí nebo žeber
500 gkysaného zelí
6 ksvajec
5 kskuliček nového koření
3 ksbobkové listy
3 ksbrambor
1 kelímeksmetany ke šlehání 30 %
1 kelímekkysané smetany
2 lžícehladké mouky
čerstvě drcený pepř
voda
sůl
ocet a cukr na dochucení

1. Kosti spolu s kořením uvažíme doměkka
2. Vývar přecedíme, přidáme zelí, které podle pořeby překrájíme
3. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory
4. Zelí vaříme cca 10 minut, pak přidáme zátřepku, kterou si připravíme jednoduše tak, že mouku rozškvrdláme v trošce vody, jíšku nalejeme k zelí a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut
5. Přidáme uvařené brambory, obrané a nakrájené maso (pokud ho nesníme .-)), přidáme smetany a dochutíme solí, pepřem, eventuálně octem a špetkou cukru
6. Úplně na závěr do polévky rozklepneme vejce a necháme bez míchání 3 minuty na mírném plameni provařit, pokud je uzeného vývaru málo, přidáme vroucí vodu.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy