Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zázvorové pivo

60 minut(y)+ 24 hodin příprava zákvasu, 7 dní kvašení
Náročnost 4

Doma vyrobený chutný pivní mok.
Na zákvas:
15 gkvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
2 lžícecukru
360 mlteplé vody
Pro kvašení:
300 gcukru
8 lžicnastrouhaného zázvoru
8 lžiccukru
voda

1. Smícháme startovací suroviny (kvasnice nebo sušené droždí a cukr) s teplou vodu ve sklenici
2. Zakryjeme a necháme ve sklenici rozmnožit kvasinky a to na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin (takto vyrobíme startovací zákvas)
3. Do zákvasu přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru
4. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (nejlepší jsou PET láhve)
5. Pak rozpustíme 300 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme
6. Pro tlakové kvašení se osvědčily PET lahve od limonád a minerálních vod, v těchto, dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit, plníme ovšem jen do 2/3 obsahu láhve!
7. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje (uvedené láhve by měly tlak vydržet, ale pro jistotu tlak v lahvích občas, ale velmi pomalu, nepatrně sem tam upouštějte!)
8. Hotové pivo chladíme v lednici a podáváme studené!

Doporučení:
K vyvážení sladké chuti můžeme přidat před stáčením do PET lahví citrónovou šťávu ze dvou středě velkých citrónů.

Poznámka:
Vzhledem k tomu, že dnešní petláhve jsou čím dál více tenčí, je třeba vybírat láhve se silnější stěnou. Opravdu je nutné tlak v lahvích kontrolovat a raději mírně upouštět a láhve plnit jen do 2/3 jejich objemu. Jeden čtenář nám již napsal, že mu láhev bouchla!


Fotogalerie

Podívejte se také na
Sladové pivo        Černé pivo ze sladové kávy        Světlé medové pivo        Vřesové pivo        Zázvorové pivo        Domácí pivo        Kopřivové pivo        

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Velikonoční vajíčka, malujete je nebo jinak zdobíte?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy