Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové výpečky a kedlubnové zelí, brambor

80 minut(y)
Náročnost 2

Výpečky z vepřového bůčku servírované trochu netradičně, se zelím z kedluben a vařenými brambory.
Na výpečky:
1 kglibového bůčku
3 lžičkydrceného kmínu
1 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
sůl
Na kedlubnové zelí:
3 ksvětší mladé kedlubny
50 guzeného špeku
1 ksvelká cibule
50 mlvody a 1 lžíce hladké mouky (na zátřepku)
4 lžícekrupicového cukru
3 lžíceocta
2 lžičkysoli
1 lžičkacelého kmínu
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

1. Maso pokrájíme na kostky 3x3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem, řádně promícháme
2. Do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlijeme 200 ml vody a přiklopíme, vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 °C 1 hodinu
3. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme na barvu, během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby
4. Na talíř dáme zelí, na to poklademe výpečky, ty přelijeme šťávou a podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava zelí:
1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle, dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou
2. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě)
3. Provaříme dalších cca 7 minut
4. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, tuhle směs přidáme k hotovému zelí
5. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy