Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové výpečky a kedlubnové zelí, brambor

80 minut(y)
Náročnost 2

Výpečky z vepřového bůčku servírované trochu netradičně, se zelím z kedluben a vařenými brambory.
Na výpečky:
1 kglibového bůčku
3 lžičkydrceného kmínu
1 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
sůl
Na kedlubnové zelí:
3 ksvětší mladé kedlubny
50 guzeného špeku
1 ksvelká cibule
50 mlvody a 1 lžíce hladké mouky (na zátřepku)
4 lžícekrupicového cukru
3 lžíceocta
2 lžičkysoli
1 lžičkacelého kmínu
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

1. Maso pokrájíme na kostky 3x3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem, řádně promícháme
2. Do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlijeme 200 ml vody a přiklopíme, vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 °C 1 hodinu
3. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme na barvu, během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby
4. Na talíř dáme zelí, na to poklademe výpečky, ty přelijeme šťávou a podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava zelí:
1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle, dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou
2. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě)
3. Provaříme dalších cca 7 minut
4. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, tuhle směs přidáme k hotovému zelí
5. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

8.3. - Mezinárodní den žen - MDŽ

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdjšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy