Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové na zelenině s houbami

90 minut(y)
Náročnost 2

Prošpikované vepřové plecko opečené zprudka na sádle, pak podušené doměkka zalité vývarem, spolu s houbami a zeleninou. Porce masa servírované nakrájené na plátky, podlitém omáčkou připravenou z vývaru, hub a zeleniny po mase. Omáčka nakonec ochucená smetanou.
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece
6 ksčerstvých žampionů
2 ksmrkve
2 kscibule
1 ksvětší petržele
1/6 ksceleru
1 hrstsušených hub
250 mlsmetany 30 %
2 lžícesádla
hladká mouka
vývar
nové kořeni
kmín
pepř
sůl
Na knedlíky:
500 ghrubé mouky
250 mlmléka
3/4 sáčkukypřícího prášku do pečiva
1 ksžloutek
1 ksžemle
1 ksvejce
sůl
osolená voda na uvaření knedlíků

1. Maso dobře osolíme, opepříme, protkneme polovinou zeleniny a svážeme provázkem, zprudka je opečeme po všech stranách na části sádla
2. Sušené houby si namočíme, žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, zeleninu a cibuli nakrájíme
3. V silnostěnném hrnci rozpálíme sádlo, přidáme zeleninu, po chvíli cibuli, když zesklovatí, vložíme do základu maso a sušené namočené houby i s výluhem, přidáme koření, podlijeme vývarem a dusíme do měkka asi 1 hodinu
4. Měkké maso vyjmeme, smícháme smetanu s trochou hladké mouky a za stálého míchání provaříme tak, aby se netvořily hrudky
5. Nakonec do omáčky vložíme žampiony, které jsme si opekli na zbytku sádla.

Příprava knedlíků:
1. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva, do mléka dáme vejce, sůl, zalijeme tím mouku, promícháme, přidáme nakrájenou housku, osolíme, vypracujeme těsto, které necháme deset minut odpočinout
2. Na pomoučněném vále vytvarujeme dvě šišky knedlíků, které zavařujeme v osolené vroucí vodě asi dvacet minut.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy