Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky na česneku, dušená mrkev s hráškem, brambor

100 minut(y)+ doba odležení masa
Náročnost 2

Vepřová plec nakrájená na větší kostky, ty okořeněné, pokapané olejem a nechané do druhého dne odležet, druhý den zprudka orestované na cibuli, oleji a sádle, pak podlité vodou nebo vývarem a podušené doměkka, servírované s povařenou mrkví nastavenou hráškem a brambory.
500 gvepřové plece
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
2 lžíceoleje
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití
čerstvě mletý pepř
sůl
Na mrkev s hráškem:
800 gmrkve
2 hrstimraženého hrášku
1 kscibule
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
cukr dle chuti
voda
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli
1,5 lvody

1. Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, opepříme, přidáme utřený česnek, olej a vše řádně promícháme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout dohněda
3. Přidáme maso, osolíme a restujeme 10 minut, poté podlejem vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
4. Hotové maso vyjmeme a výpek přecedíme přes sítko
5. Porce masa servírujeme spolu s podušenou mrkví s hráškem a vařenými brambory.

Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
4. Na mírném plameni necháme podusit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl
5. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
6. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

8.3. - Mezinárodní den žen - MDŽ

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdjšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy