Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sváteční kuřecí polévka s játrovou rýží a domácími nudlemi

60 minut(y)
Náročnost 2

Poctivá polévka z kuřecího skeletu, kořenové zeleniny a koření, podávaná s játrovou rýží a doma připravenými nudlemi.
Pro čtyři osoby:
1 kskuřecího skeletu
8 kskuliček pepře
4 kskuličky nového koření
4 ksstroužku česneku
2 ksbobkového listu
1 ksstředně velké petržele
1 ksvelké mrkve
1/2 ksmenšího celeru
1 lžícemásla
1 lžícesádla
plocholistá petržel
čerstvý libeček
Na nudle:
1 ksvejce
1 lžícevody (dle potřeby)
1 hrstpolohrubé mouky
Na játrovou rýži:
200 gvepřových jater
3 ksstroužku česneku
1 lžícemásla
1 ksvejce
plocholistá petržel
muškátový oříšek
majoránka
pepř
sůl

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a rozdělíme ji na dvě části
2. Jednu část nakrájíme na malé kostičky, druhou necháme vcelku
3. Kuřecí skelet, omyjeme, rozsekneme a opečeme spolu s nenakrájenými části zeleniny ve větším kastrolu
4. Přidáme koření a zalijeme studenou vodou
5. Uvedeme polévku do varu, pak sbíráme pěnu, dáme část libečku a petržele a vaříme asi hodinu
6. Pak polévku dochutíme solí a pepřem, slijeme a přidáme obrané maso z kostry, nudle, játrovou zavářku propasírovanou přes struhadlo s velkými oky, nakrájenou zeleninu, kterou jsme si osmažili na másle (tu, co se vařila s masem, nepoužijeme), plocholistou petržel a nasekaný libeček
7. Nudle: smícháme vejce s moukou a vodou, řádně propracujeme a vytvoříme středně tuhé (vhodné pro rozválení) těsto, které rozválíme na tenký plát
8. Pak krájíme nudle, které necháme na vále zaschnout
9. Játrová rýže: játra omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kusy, přidáme vejce, vše rozmixujeme, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem, česnekem, libečkem, majoránkou
10. Zahustíme strouhankou tak, aby nám vznikla nepříliš hustá směs, kterou pasírujeme přes struhadlo do vroucí polévky
11. Vaříme asi tři minuty.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy