Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Selská polévka

180 minut(y)
Náročnost 3

Čirá, mírně nažloutlá polévka vůně a chuti po hovězím mase, zelenině a koření.
1,5 lvody
250 gpředního hovězího masa s kostí
140 gkořenové zeleniny
40 gtěstovin (tenké nudle)
10 gsterilovaného hrášku
1 kscibule
3 ksmenších brambor
polévkové koření
petržel
sůl

1. Hovězí maso s kostí dáme vařit i s cibulí do osolené vody, uvedeme do varu a pak na mírném ohni vaříme do změknutí masa
2. Maso vyndáme, obereme a nakrájíme na menší kousky
3. Vývar přecedíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ještě asi 12 minut
4. Zvlášť uvaříme v osolené vodě těstoviny, slijeme je a necháme okapat
5. Do polévky přidáme pokrájené uvařené maso, sterilovaný hrášek, uvařené těstoviny a ještě chvíli povaříme
6. Dochutíme polévkovým kořením a nadrobno nakrájenou petrželkou.

Doporučení:
Do polévky můžeme dát i široké nudle nebo nalámané makarony.



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

8.3. - Mezinárodní den žen - MDŽ

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdjšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy