Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou

100 minut(y)
Náročnost 3

Papriky plněné namletou směsí z vepřového bůčku a hovězího masa předního, servírované podlité rajskou omáčkou.
Rozpis na 10 ks paprik:
250 ghovězího masa předního
250 gvepřového bůčku
120 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
10 ksvětších paprikových lusků
5 ksrajčat (rajčatový protlak)
2 kscibule
1 ksvejce
2 lžícestrouhanky
1-2 lžícecukru
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
mletý černý pepř
hladká mouka
vlažná voda
sádlo
ocet
sůl

1. Hovězí maso přední a vepřový bůček opláchneme ve vlažné vodě, pak pomeleme na masovém strojku
2. Umletou směs osolíme, dochutíme mletým pepřem, přidáme jedno vejce, strouhanku a jednu nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vše pečlivě promícháme a rozdělíme na deset stejných porcí
3. Připravíme si papriky; opláchneme je, očistíme, zbavíme jadřinců a semen, pak papriky naplníme připraveným masem
4. V hrnci rozpustíme sádlo, vložíme kořenovou zeleninu očištěnou a nakrájenou na nudličky, přidáme jednu nastrouhanou cibuli, osmahneme, okořeníme divokým kořením, octem a doplníme rajčaty nebo rajčatovým protlakem, zalijeme vlažnou vodou a krátce povaříme
5. Naplněné paprikové lusky naskládáme do hrnce na připravený základ, přikryjeme poklicí a dusíme 30-45 minut, pak lusky vyjmeme a uchováme v teple
6. Zbylou omáčku vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, rozředíme vlažnou vodou a vaříme za občasného míchání asi 1 hodinu (můžeme ji také zahustit světlou jíškou)
7. Před koncem varu omáčku přisladíme cukrem, přisolíme, přecedíme přes cedník na paprikové lusky a krátce vše podusíme.

Doporučení:
Vhodné přílohy: Houskový knedlík nebo dušená rýže.

Poznámka:
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy