Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní polévka z pečeného květáku a mrkve

50 minut(y)
Náročnost 2

V troubě upečená zelenina, zalitá vývarem, rozmixovaná, polévka dochucená kokosovým mlékem a orestovanou chilli papričkou spolu s pórkem.
1,5 lzeleninového vývaru (nebo vody, ve kterém jsme třeba vařili květák)
100 mlkokosového mléka
50 mlolivového oleje
2 lžičkydrceného římského kmínu
1 lžičkamletého koriandru
2 lžícemásla
4 ksstroužky česneku
1 kspórek (pouze bílá část)
1 kschilli paprička
1 ksmenší květák
1 ksvětší mrkev
1 hrstrukoly a olivový olej k podávání
sůl

1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, mrkev pokrájíme na kolečka, česnek oloupeme a necháme vcelku
2. Vše vložíme do pekáčku, přidáme koření, trochu osolíme a zakápneme olivovým olejem, důkladně promícháme a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme do změknutí zeleniny, tedy cca 20 minut
3. Mezitím si v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pokrájený pórek a na jemno nasekanou chilli papričku
4. Restujeme 15 minut, pak přidáme vše z pekáčku (pár kousků si můžeme nechat na finální dozdobení), vývar rozmixujeme
5. Přidáme kokosové mléko a dle chuti dosolíme, prohřejeme a na talířích dozdobíme rukolou, zakápneme trochou olivového oleje.

Doporučení:
Skvělé na dozdobení jsou také chlebové krutonky.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy