Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léčivý sirup z jitrocele

80 minut(y)
Náročnost 2

Jitrocel kopinatý (latinsky: Plantago lanceolata) povařený, doplněný o cukr a citrónovou šťávu.
100 ksjitrocelových listů (jitrocele kopinatého)
1 kscitrónu
1,6 kgcukru
1 lvody

1. Listy jitrocele dobře opereme, vložíme do studené vody, kterou uvedeme do varu a pod pokličkou vaříme 30 minut, během varu občas promícháme a doplníme odpařenou vodu
2. Necháme stát 30 minut a pak scedíme
3. Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu kolem 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citrónu a v dobře uzavřených sklenicích uchováváme v chladu.

Doporučení:
Při přípravě tohoto sirupu můžeme použít též květy sedmikrásek a přidat jich hrst k jitrocelovým listům.


Podívejte se také na

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy