Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krémová česneková polévka


Další varianta smetanové polévky s chutí a vůní po česneku.
8-15 ksstroužků česneku (záleží na druhu!)
2 ksčirého bujónu
1,5 lvody
0,5 lmléka
2 dclsmetany
120 gtaveného sýra
10 lžichladké mouky
petrželová nať
bílý pepř
sůl

1. Vodu s mlékem přivedeme k varu, přidáme všechen oloupaný, prolisovaný česnek a bujón
2. Základ povaříme, až začne pěnit, zdroj tepla snížíme
3. Mouku rozmícháme v trošce vody, polévku zátřepkou zahustíme a zašleháme metličkou, povaříme asi 10 minut, občas polévku zamícháme
4. V této fázi přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit, buď ho rozšleháme metličkou nebo si pomůžeme tyčovým mixérem
5. Polévku zjemníme smetanou, přidáme naseknou petrželku, dle chuti osolíme a okořeníme bílým pepřem.

Doporučení:
Jako vložku do polévky můžeme dát opečené chlebové nebo rohlíkové krutony.

Poznámka:
Zátřepka (závrtka): Zátřepka je vlastně jíška z mouky a smetany. Ve sladké nebo kysané smetaně rozmíchaná hladká mouka by se měla povařit 20 minut. Mléko můžeme nahradit vodou.


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Zavařujete rádi, nebo jen z nutnosti?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.9. - 30.9. Svatováclavské slavnosti

Každoročně poslední sobotu v měsíci září se konají Svatováclavské slavnosti. Každým rokem se Svatováclavské slavnosti stávají tečkou za kulturními akcemi s letním sluncem ve znaku a startují podzimní společenskou sezónu, jejíž těžiště se přesouvá do tanečních, výstavních a divadelních sálů. Svatováclavské slavnosti se tak stávají příjemným zakončením léta.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy