Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králičí vývar s játrovým kapáním a zeleninou

120 minut(y)
Náročnost 2

Silný králičí vývar připravený z povařených zbytků králíka (hřbet, přední a zadní běhy necháme na jiný pokrm), kořenové zeleniny a koření, servírovaný nastavený kousky králičího masa, zvláště povařenou zeleninou, mraženým hráškem a kapáním z jater, strouhanky, vejce a koření.
1 kskrálík (ideálně z domácího chovu)
7 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
1 kscibule
1 kskořenová petržel
1 ksmrkve
1/4 ksceleru
2 lžičkysoli
2 lvody
Vložky a zavářka do polévky:
králičí játra
3 ksmenší mrkve
1 ksvětší stroužek česneku
1 kskousek celeru
1 ksvejce
1/2 šálkumraženého hrášku
1 lžičkasušené majoránky
1 lžícezměklého másla
strouhanka
pepř
sůl
Ostatní:
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení

1. Králíka naporcujeme, hřbet, přední a zadní běhy necháme na řízky, zbytek, včetně hlavy (má-li), vložíme do hrnce, přidáme ostatní ngredience a zalejeme studenou vodou cca 2 litry
2. Vaříme v hrnci doměkka, během varu sbíráme (ze začátku) pěnu (použijeme-li tlakový hrnec, odpadne sbírání šumu a taky výrazně zkrátíme čas přípravy)
3. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na hranolky, uvaříme na skus v osolené vodě, pak scedíme do sítka
4. Zeleninu vrátíme do hrnce a přidáme vývar, který přecedíme v sítku přes plátýnko
5. Maso z králíka pokrájíme a rovněž dáme do hrnce, přidáme i hrášek
6. Játra naškrábeme ostrým nožem, přidáme vejce, strouhanku, sůl (s tou velmi opatrně), pepř a majoránku a utřený česnek, vymícháme do polohuté konzistence a přes haluškové sítko zavaříme rovnou do polívky
7. Doladíme chutě a dozdobíme petrželovou natí nebo pažitkou.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy