Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králičí vývar s játrovým kapáním a zeleninou

120 minut(y)
Náročnost 2

Silný králičí vývar připravený z povařených zbytků králíka (hřbet, přední a zadní běhy necháme na jiný pokrm), kořenové zeleniny a koření, servírovaný nastavený kousky králičího masa, zvláště povařenou zeleninou, mraženým hráškem a kapáním z jater, strouhanky, vejce a koření.
1 kskrálík (ideálně z domácího chovu)
7 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
1 kscibule
1 kskořenová petržel
1 ksmrkve
1/4 ksceleru
2 lžičkysoli
2 lvody
Vložky a zavářka do polévky:
králičí játra
3 ksmenší mrkve
1 ksvětší stroužek česneku
1 kskousek celeru
1 ksvejce
1/2 šálkumraženého hrášku
1 lžičkasušené majoránky
1 lžícezměklého másla
strouhanka
pepř
sůl
Ostatní:
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení

1. Králíka naporcujeme, hřbet, přední a zadní běhy necháme na řízky, zbytek, včetně hlavy (má-li), vložíme do hrnce, přidáme ostatní ngredience a zalejeme studenou vodou cca 2 litry
2. Vaříme v hrnci doměkka, během varu sbíráme (ze začátku) pěnu (použijeme-li tlakový hrnec, odpadne sbírání šumu a taky výrazně zkrátíme čas přípravy)
3. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na hranolky, uvaříme na skus v osolené vodě, pak scedíme do sítka
4. Zeleninu vrátíme do hrnce a přidáme vývar, který přecedíme v sítku přes plátýnko
5. Maso z králíka pokrájíme a rovněž dáme do hrnce, přidáme i hrášek
6. Játra naškrábeme ostrým nožem, přidáme vejce, strouhanku, sůl (s tou velmi opatrně), pepř a majoránku a utřený česnek, vymícháme do polohuté konzistence a přes haluškové sítko zavaříme rovnou do polívky
7. Doladíme chutě a dozdobíme petrželovou natí nebo pažitkou.

Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

8.3. - Mezinárodní den žen - MDŽ

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdjšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy