Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní kuřátka s houbovou kaší

80 minut(y)+ doba marinování
Náročnost 2

Malá jarní kuřátka upečená dokřupava, servírovaná přelitá petrželkovým přelivem spolu s jemnou houbovou kaší.
4 kszhruba půlkilová jarní kuřátka
10 kssnítek čerstvého tymiánu
8 ksstroužků česneku
80 mlcitronové šťávy
60 mlolivového oleje
2 lžícenastrouhané citronové kůry
čerstvě namletý pepř
sůl
Na petrželkový přeliv:
1/2 hrnkuhladkolisté petrželky
2 lžícenastrouhané citronové kůry
2 lžíceolivového oleje
2 lžícecitronové šťávy
2 ksstroužky česneku
Na houbovou kaši:
1 kgbrambor
40 gmásla
20 gsušených hub
125 mlmléka
voda
sůl

1. Omytá, osušená kuřátka ze všech stran osolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem, položíme je do pekáče, přidáme rozmačkaný česnek, kůru i šťávu z citronu, tymián a vše přelijeme olivovým olejem, necháme 1 hodinu marinovat
2. V troubě vyhřáté na 180-190 °C kuřátka pečeme dozlatova, což bude trvat cca 45-50 minut
3. Připravíme houbovou kaši; sušené hřiby rozmixujeme na prášek, spolu s oloupanými a pokrájenými bramborami je vsypeme do hrnce se studenou, osolenou vodou, vaříme 12-15 minut, aby brambory změkly, pak je scedíme, rozmačkáme a spolu s horkým mlékem a máslem ušleháme do hladké kaše, tu podle chuti ještě osolíme
4. Upečená kuřátka servírujeme v celku, přelitá petrželkovým přelivem, posazená na hromádce kaše.

Příprava petrželkového přelivu:
Nasekanou petrželku, rozmělněný česnek, olivový olej, citronovou šťávu i kůru, sůl a pepř smícháme v misce, přeliv dále použijeme dle receptu.


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy