Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hustá zeleninová polévka s fazolemi, řepou a rajčaty

45 minut(y)
Náročnost 2

Nezahuštěná polévka s pečenou červenou řepou, konzervovanými fazolemi, mrkví, celerem, cibulí a pórkem.
400 gčervených fazolí v slaném nálevu
200 gceleru nakrájeného na kostičky
50 gjemně pokrájeného špeku
2 lhovězího nebo uzeného vývaru
3 ksmenších rajčat
1 ksvětší červené řepy
1 ksstroužku česneku
1 ksvětší mrkve
1 ksvětší cibule
2 lžícerajského protlaku
2 lžícesádla
1 hrstpórku
bobkový list
uzená paprika
mletý kmín
pepř
sůl

1. Na sádle opečeme špek a cibuli nakrájenou na kostičky, když cibule zezlátne, přidáme kolečka mrkve a celer a opékáme asi pět minut
2. Pak zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, mletý kmín, nové koření, celý pepř, slupek zbavená rajčata nakrájená na osminky a nadrobno pokrájený česnek
3. Po 20 minutách do polévky vložíme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu (pečenou hodinu v alobale potřeném olejem) a pórek, a přilijeme rajský protlak
4. Ke konci přidáme fazole i s nálevem a uzenou papriku
5. Krátce provaříme, osolíme podle chuti, vyjmeme koření a podáváme.

Doporučení:
Do polévky můžeme ke konci přidat i vařené brambory. Máte-li rádi hustší polévky, přidejte středně tmavou zásmažku z mouky a másla. Výborná je se lžící studené zakysané smetany.

Poznámka:
Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.


Fotogalerie


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy