Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražman

Hlavním místem výskytu pražmana je Středozemní moře. Mezi země, které loví pražmana nejvíce patří Itálie, Řecko, Turecko a Egypt. Pražman je také prozatím velmi úspěšně chován například v Řecku, Turecku, Izraeli a Španělsku.

Atlas mořských rybJiný název: Goldbrasse, Dorade, Sea bream, Gilthead Seabream, Dorade royale, Dorada, Pargo dorado

Pražman, známý také jako pražman zlatý (sparus auratus), patří do řádu okounovitých, který se skládá z celkově více než 200 různých druhů. Pražman dává přednost životu v teplejších pobřežních vodách, kde většinou žije v hloubce do 30-ti metrů.

Pražman má velmi vysoký hřbet a dorůstá do maximální délky 70 centimetrů. Pražman může vážit až 2,5 kilogramů. Výrazným charakteristickým znakem je široký zlatý pásek mezi očima a zlatá skvrna na tvářích, které mu propůjčují jméno "pražman zlatý".

Hřbetní ploutev je pokryta paprsky. Pražman se živí převážně měkkýši a korýši. Ani obtížnější kořist nepředstavuje pro pražmana problém díky silným řezákům a stoličkám, které dokáží rozdrtit krunýř. Další charakteristickou vlastností je, že neexistují výhradně samci nebo samice pražmana a proto je pražman klasifikován jako oboupohlavní.

Kuchyňské zpracování:

Přestože je pražman k dostání po celý rok, nejlépe chutná v období od července do října. Má velmi málo kostí. Pražman může být připravován vcelku nebo ve formě filetů. Jeho maso je pevné, bílé a velmi chutné. Může se péct, opékat na roštu nebo vařit. Jsou-li plátky silnější, udělejte do nich několik šikmých zářezů, aby se rovnoměrně propeky. Pokud není k dispozici pražman, pak je více než vhodnou náhradou pražma růžová, mořčák nebo parmice karmínová.

Zdroj: www.nordsee.com

Další články k tématu:

Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb

O rybách a jejich zpracování ...



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jak jste na tom se Zdeňkem Pohlreichem a jeho recepty?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

2.11. - Dušičky

Svátek dušiček zavedl údajně opat Odillo roku 998, aby potlačil pohanský rituál oslavující počátek nového keltského roku, kdy se prolínal svět živých se záhrobím.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy