REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poradna pro budoucí a kojící maminky

V této kategorii článků najdete rady, tipy a návody pro budoucí a kojící ženy. Právě těhotné ženy si musí velice hlídat, co dají do úst. A pro kojící maminky to platí dvojnásob! Máme tu dvě kategorie, tak snad u nás najdete všechny informace, co hledáte. Přejeme vám i vašemu miminku a to ať tomu v bříšku, nebo tomu již narozenému, ať se vám oboum velmi daří a jste zdraví na těle a vy maminko i na duchu!


6 nejdůležitějších živin pro budoucí maminku

V této kapitole si povíme něco o vápníku, železu, kyselině listové, vitamínu B6, D a DHA. Vzpomeneme i další klíčové živiny pro budoucí maminky. Je totiž dokázáno, že stravování budoucí maminky má dlouhodobý vliv na zdraví dítěte.

Banány, ovoce výborné na krevní tlak

Pro zdravý průběh těhotenství je správný krevní tlak podmínkou! Jednou z látek, která se nachází ve větší míře právě v banánech a přitom pomáhá udržet správný krevní tlak, je draslík.

Čerstvý krémový sýr z pasterizovaného mléka, skvělá ingredience pro první trimestr

Smetanový sýr má skvělou chuť a přitom vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje velké procento vápníku, jedné z nejdůležitější výživné látky pro nastávající maminky. Vápník hraje důležitou roli v těle člověka, v období těhotenství je pak přímo nepostradatelný. A další důležité složky? Vitamín A, C, železo, bílkoviny a nasycené tuky.

Foláty (kyselina listová) proti vrozeným vadám

Odborníci spojují foláty se sníženým rizikem vrozených vad a defektů u miminek. Mezi potraviny, které obsahují kyselinu listovou patří například špenát, čočka, chřest, cizrna, hrášek, růžičková kapusta a obiloviny.

Naturální versus loupaná rýže

Statistiky uvádějí, že nejvíce se na světě sní rýže bílé, tedy loupané a to i přesto, že právě její sestřička, neloupaná hnědá rýže je podstatně zdravější a je nejen pro budoucí maminky a kojící ženy tou správnou ingrediencí pro zdravý život.

Pažitka, nepostradatelná bylinka pro budoucí maminky i kojící ženy

Přesto, že je pažitka většinou v kuchyni používaná pouze na ozdobu, patří mezi bylinky, které lidskému tělu dodávají až neuvěřitelné množství důležitých látek. Pažitka je totiž významným zdrojem thiaminu, fosforu, zinku a kyseliny pantotenové, dále obsahuje vlákninu, vitamín A, C, vápník, hořčík, riboflavin, draslík, mangan a měď.

Potraviny nejbohatší na antioxidanty

Víte které ingredience obsahují nejvíce antioxidantů? Ve světě bylo provedeno nekolik studií a pro nikoho nebylo žádným velkým překvapením, že nejvíce antioxidantů obashuje ovoce a zelenina.

Stručný seznam, co jíst a nejíst v těhotenství

Každé budoucí mamince je jasné, že jíst nedostatečně upravené, nebo jinak rizikové potraviny není v těhotenství moc vhodné. Ale co tedy jíst a čeho se vyvarovat? Zde najadete opravdu stručný seznam, který pak v dalších článcích více rozvedeme.

Váha těhotné ženy, aneb jaká je správná hmotnost budoucí maminky?

Která z budoucím maminek by s hrůzou nesledovala svůj pozvolný nárůst váhy? Některé ženy se pak cítí ohrožené i ve svém vztahu a mylně se domnívají, že jejich protějšky je díky nadváze a vůbec celkové změně těla budou mít méně rády. Je to nesmysl, protože většině mužům připadá i těhotná, dobře udržovaná maminka přitažlivá a sexy. Nejdůležitější v těhotenství ženy je zdraví její a jejího budoucího miminka, pak kilo sem či kilo tam, nebo ne? Ovšem pozor! Velká nadváha nebo naopak nízká hmotnost ženy vzhledem k její výšce, může při těhotenství mít až fatální následky.

Vývarem proti zvracení a ranní nevolnosti

I když vývar nepatří mezi nejzdravější pokrmy, hlavně v prvním trimestru může být vaše záchrana! Obsahuje totiž draslík a sodík, které vám pomohou, pokud právě vy trpíte ranními nevolnostmi a zvracením. Studie ukázaly, že těmito obtížemi je postiženo v prvním trimestru 70 až 85 % budoucích maminek.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy