REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivní recepty podle Bohumila Hrabala

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Postřižinský pivovarSlavný český spisovatel Bohumil Hrabal se netajil láskou ke zlatavému moku. Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty.


Připravili jsme pro vás celé pivní menu:
Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu
Polévka: Pepinova pivní
Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě
Dezert: Francinův jablečný štrúdl

 

Postřižinský pivovar

 

Pikantní špekáčky v černém pivu

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg špekáčků
  • 4 cibule
  • malá sklenka kečupu (asi 200ml)
  • 0,5 l Postřižinského piva tmavého
  • 2 feferonky
  • sůl, pepř

1. Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.

3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů, dokud  se na špekáčkách neyytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.

 

Pepinova pivní polévka

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 20 dkg žitného chleba
  • 0,5 l postřižinské Pepinovy desítky
  • 2 lžíce másla
  • 20 dkg kořenové zeleniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,3 l vývaru
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

1. Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí.

2. Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je pak na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.

3. Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.

4. Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.

 

Barbarská krkovice na pivě

Postřižinský pivovarNa 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg uzené krkovice
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg brambor
  • 20 dkg eidamu
  • 10 dkg slaniny
  • 200 ml kečupu
  • 1 l polotmavého piva Něžný Barbar
  • malá hlavička česneku
  • sůl, pepř
  • feferonky

1. Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.

3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájený plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 stupňů dalších 20 minut.

 

Francinův jablečný štrúdl

Postřižinský pivovarNa 3 šišky potřebujeme:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 1 ztužený tuk (nastrouhat)
  • 0,4 l Postřižinského piva Francinův ležák
  • 9 středně velkých jablek
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky

1. Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.

2. Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.

3. Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme do předem vyhřáté trouby.

4. Při teplotě 180 stupňů pečeme po dobu 20 minut do zlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy