Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pangasius

Původně pochází z jihovýchodní Asie, kde se vyskytoval v povodí Mekongu a thajské řeky Menam-Čao-Praja. Dnes je důležitým akvakulturním druhem Thajska a Vietnamu.

Atlas sladkovodních ryb - PangasovitíLatinský název: Pangasius hypothalamus

Jiný název: Pangas dolnooký, pangas siamský, sumec siamský, sumec žraločí, sumeček siamský, štíhlohlavec žraločí, pangasias, pangasius, sumeček žraločí

Rozpoznávací znaky: Podlouhlé tělo sumečka žraločího má převážně stříbřité zbarvení, v horní části tmavé.

Ploutve jsou tmavě šedé až černé. Vousky typické pro sumce vyrůstají i u pangasiuse z horní a dolní čelisti. Tělo má válcovitý tvar a hlava je velmi široká.

Pangasius se vyskytuje především v deltě Mekongu v jižním Vietnamu. Ryby, které jsou vyváženy pochází výhradně z umělých chovů. Rychlost růstu pangasiuse je značná – v umělých chovech může dosáhnout délky přibližně jednoho metru za šest měsíců.

Pangasiuse řadíme mezi sumce. Z vědeckého hlediska se rozlišují dva druhy pangasiuse. Ten první druh je Pangasius bocourti. Je to ryba s tučnějším masem a je nabízená především na asijském trhu. Pangasius hypothalamus je méně tučný a je dostupný na evropském a německém trhu.

Tato ryba obvykle dosahuje délky 70 cm a v dospělosti váží přibližně 2 kg. Za optimálních podmínek může pangasius dorůst do délky až 1,5 m.

Příprava pangasiuse v kuchyni:

Maso pangasiuse je velice šťavnaté a má jemnou, delikátní příchuť. Můžeme ho především dusit, smažit nebo zapékat.

Zdroj: www.nordsee.com

Fotogalerie



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Kde nejraději hledáte inspiraci na vaření?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.12. - Vánoce

Mezi vzpomínkami z dětství, které se každému vybavují, jsou vzpomínky na Vánoce. Jsou milé sluchu i zraku, plné vůně a chutí, které nás provázejí po celý život. Rodinné teplo vánoc milujeme snad všichni, snad vyjma těch, co ho bohužel nepoznali.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy