Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pangasius

Původně pochází z jihovýchodní Asie, kde se vyskytoval v povodí Mekongu a thajské řeky Menam-Čao-Praja. Dnes je důležitým akvakulturním druhem Thajska a Vietnamu.

Atlas sladkovodních ryb - PangasovitíLatinský název: Pangasius hypothalamus

Jiný název: Pangas dolnooký, pangas siamský, sumec siamský, sumec žraločí, sumeček siamský, štíhlohlavec žraločí, pangasias, pangasius, sumeček žraločí

Rozpoznávací znaky: Podlouhlé tělo sumečka žraločího má převážně stříbřité zbarvení, v horní části tmavé.

Ploutve jsou tmavě šedé až černé. Vousky typické pro sumce vyrůstají i u pangasiuse z horní a dolní čelisti. Tělo má válcovitý tvar a hlava je velmi široká.

Pangasius se vyskytuje především v deltě Mekongu v jižním Vietnamu. Ryby, které jsou vyváženy pochází výhradně z umělých chovů. Rychlost růstu pangasiuse je značná – v umělých chovech může dosáhnout délky přibližně jednoho metru za šest měsíců.

Pangasiuse řadíme mezi sumce. Z vědeckého hlediska se rozlišují dva druhy pangasiuse. Ten první druh je Pangasius bocourti. Je to ryba s tučnějším masem a je nabízená především na asijském trhu. Pangasius hypothalamus je méně tučný a je dostupný na evropském a německém trhu.

Tato ryba obvykle dosahuje délky 70 cm a v dospělosti váží přibližně 2 kg. Za optimálních podmínek může pangasius dorůst do délky až 1,5 m.

Příprava pangasiuse v kuchyni:

Maso pangasiuse je velice šťavnaté a má jemnou, delikátní příchuť. Můžeme ho především dusit, smažit nebo zapékat.

Zdroj: www.nordsee.com

Fotogalerie



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Zavařujete rádi, nebo jen z nutnosti?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.9. - 26.9. Svatováclavské slavnosti

Každoročně poslední sobotu v měsíci září se konají Svatováclavské slavnosti. Každým rokem se Svatováclavské slavnosti stávají tečkou za kulturními akcemi s letním sluncem ve znaku a startují podzimní společenskou sezónu, jejíž těžiště se přesouvá do tanečních, výstavních a divadelních sálů. Svatováclavské slavnosti se tak stávají příjemným zakončením léta.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy