REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ouško kožové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tento druh jedlý, pro svojí drobnost a křehkost je v kuchyni málo využívaný.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Otidea alutacea

Jiný název: Ouško kožobarvé nebo Ouško plavé

Jedlé ……………….. Ouško kožové je jedlý druh houby, v kuchyni méně používaný pro drobnost a křehkost, hodí se spíše do polévek, případně směsí.

Doba výskytu: červenec až září

Roste nehojně v listnatých i jehličnatých lesích.

Plodnice až 80 x 40 mm, kornoutovité, často s podvinutým okrajem, rozčísnuté, na roušku hladké, hnědě zbarvené v různých odstínech, až šedohnědé, vně jemně pomoučněné, žlutavé na kratičkém bělavém třeni.

Česky též ouško kožobarvé nebo ouško plavé.

Možná záměna:

Velmi podobné oušku kornoutovitému -(Otidea onotica) je zbarvené žlutookrově až žlutooranžově a má i jiné větší výtrusy, ouško hnědé (Otidea umbrina) je celé zbarvené hnědě a rovněž se liší výtrusy.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy