REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Opravdu české maso už poznáme snadno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

České maso z českých chovůNové značení masa by mělo pomoci spotřebitelům v lepší orientaci ve stávající nabídce masa.


Modré a červené ovály na jednotlivých baleních (viz přiložený obrázek) jsou důkazem, že maso opravdu pochází od místního zemědělce a jeho původ je tedy prokazatelně český. Povinné označení CZ je používáno i pro maso, které bylo u nás pouze zabaleno, i když původ má v zahraničí, jak potvrzuje agrární expert Petr Havel. „Pokud je totiž maso ze zahraničí dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje.

 

České maso z českých chovů

 

Pokud zákazník vybírá hovězí nebo vepřové maso a chce mít jistotu, že opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky s označením CZ 15CZ 333. Jak potvrzuje Jaroslav Janoušek, zástupce největšího zpracovatele českého masa z Plané nad Lužnicí, v případě takto značeného masa má zákazník jistotu, že ani na chvíli neopustilo Českou republiku. „V případě vepřového masa přes osmdesát procent pochází přímo z českých farem spadajících pod společnosti skupiny Agrofert. Můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbylých dvacet procent bereme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané nad Lužnicí. „Hovězí bereme ze čtvrtiny z vlastního chovu a zbylých pětasedmdesát procent odebíráme od českých farem,“ dodává Janoušek.

 

České maso z českých chovů

 

Značky CZ 15 a CZ 333 tak slouží pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy