Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nápověda

Vyhledávání na portálu ReceptyOnLine.cz

V levo nahoře najdete velké okno pro vyhledávání názvů receptů nebo článků. Snažte se vždy hledat nejprve celý název a pokud vám systém nic nevygeneruje, pak název zkraťte. Například budete hledat název „Jahodová roláda s ořechy“, systém nic nenejde, zadejte jen „Jahodová roláda“, nebo jen „Roláda“ či „jahodová“, … záleží, co vlastně hledáte. Někdy stačí použít jiný pojem. Například budete hledat výraz filety ze sleďů, vyhledávač vám nic nenejde, tak zadejte jen pojem filety, nebo filety z ryb, filety z rybího masa …

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

Pro vyhledávání gastronomických pojmů, nebo cizích výrazů pro vás máme okno gastronomického slovníku pojmů. I zde nejprve hledejte celý výraz a potom, pokud systém nic nenejde jeho zkrácenou verzi. Slovník naleznete v dolní části webu. Lze tam také skočit pomocí odkazového textu pod horním oknem vyhledávání po kliknutí na text: hledáte gastronomický výraz?

Kdo má rád, může si pro inspiraci brouzdat v abecedním seznamu receptů jidel a nápojů, nebo i v seznamu článků. Ty najdete v dolní liště nešeho webu pod názvem index receptů a index článků.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

V neposlední řadě slouží pro vyhledávání okna receptů jídel a receptů nápojů, a „Menu článků„. Vše najdete v pravé horní části našeho portálu. Po kliknutí se vám objeví nabídka, z které si vyberete kategorii, kterou hledáte, například jídla – teplá jídla – kuřecí maso – grilované …

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

Jakmile klinete na články, objeví se vám buď samotné názvy článků, nebo jejich další podkategorie. Listování v článcích je možné jako v knize. Tam, kde je více článků v dané kategorii, oběví se dole listování stránek, v nich pak můžete libovolně přeskakovat. Tedy prohlédnout si poslední článék v dané kategorii, nebo ten uprostřed. Číslicemi je označený počet stránek, které má daná kategorie aktulné obsazené.

 

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

Listování jak v článcích, tak v receptech je nyní nově možné nejen pomocí stránek, ale také pomocí tlačítek umístěných jak nahoře, tak dole v detailech každého článku a receptu. Samozřejmně, tyto slouží hlavně pro inspiraci, když nehledáte nic konkrétního, jen se chcete nechat naším webem inspirovat. Pro konkrétní hledání je nejlépe použít okno vyhledávače, o kterém jsme psali na nazáčátku tohoto povídání.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

Fotka nahoře: stránkování v kategoriích, foto dole: umístění stránkování v detailu receptu či článku.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

Pokud si i přes tuto naši nápovědu nebudete umět poradit s nějakou funkcí našeho webu, nebojte se nám ozvat, kontakt na nás najdete v patičce webu.

 

Nápověda k receptům:

Některé recepty obsahují ingredience uváděné v hrncích, v tomto případě se tedy hrnek myslí 1 hrnek (snídaňový) – 0,2 l nebo asi 230 g tuku, cukru, rýže či luštěnin, nebo 120 g hladké mouky, u některých receptů je hrnek 125 g nebo 0,25 l. Většina receptů má v poznámkách uvedený objem hrnku i v jiných veličinách.

U receptů se sklenicemi se rozumí, že sklenice má objem 2 dcl. Šálek se rozumí šálek na bílou kávu (v odměrce 200 cm3, což je 2 dcl, či 0,2 l)

Někdy se v receptech voda uvádí v gramech, pak 1 g je přibližně 1 ml (100 g = 100 ml) …

Další recepty mají často uvedený pojem přiměřené množství. Většinou u těchto receptů je nutné pokrm ochutnat a dochutit podle vašeho mlsného jazíčku.

Také pojem špetka soli nebo například špetka pepře je často v našich receptech používán a znamená, že jde opravdu o malé množství, jen tak mezi dva prsty!

V receptech nápojů, hlavně u koktejlů je také uváděn pojem 1díl – 2 cl, to znamená, že v receptu použijeme například 3,5 dílu ginu, tedy 7 cl ginu. Díly se používají proto, že jejich hodnotu můžeme měnit a tak vyrobit větší množství nápoje.

  • pojem lžička se rozumí plná čajová (kávová) lžička, vrchovatá (7 g)
  • pojem lžička rovná je nožem zarovnaný povrch lžičky u sypkých surovin (3 g)
  • pojem lžíce se rozumí polévková lžíce, nabíráme ji poněkud vrchovatou (20-25 g)
  • pojem lžíce rovná se rozumí nožem zarovnaný povrch polévkové lžíce u sypkých surovin (10-12 g)
  • pojem na špičku nože se myslí množství surovina noži se zaoblenou špičkou
  • pojem lžíce tuku myslíme tuhý tuk nabraný polévkovou lžící jako nok

 

Vysvětlivky k pojmům v textu:

Dusit ve vlastní šťávě – potravinu bez podlití dusíme pod pokličkou a to na mírném zdroji tepla

Filtrovat – procedit tekutinu přes plátěný sáček nebo jen přes plátno

Loupat – ovoce nebo zeleninu oškrábat škrabkou, nebo u některého ovoce naříznout a oloupat prsty

Marinovat – tento pojem znamená položit potravinu nejčastěji do směsi oleje, octa a koření nebo zeleniny a nechat ji tam uležet

Opékat – potevinu na rozpáleném tuku rychle opečeme, někdy ji dříve obalíme v hladké mouce, aby se utvořila lepší kurka a také, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu

Osmhanout cibuli – necháme ji na ohni o něco déle, dokud nenebude barvy slámy

Podusit – potevinu mírně podlitou necháme dusit pod pokličkou

Restovat, orestovat – Opéci zrpudka surovinu(y) na dobře rozpáleném tuku, a to ze všech stran

Rožnit – potraviny napichujeme na jehly, které pak pozvolným otáčením opékáme (grilujeme)

Grilovat – potraviny klademe na rošt, který je zespodu rozpálený, nebo suroviny můžeme grilovat z vrchu (i ze spodu) v troubě

Smažit – potravinu obalíme v mouce, vejcích a strouhance nebo ve vaječném, či jeném těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku

Škrábat – kořenovou zeleninu apod. škrábeme tence ostrým nožem, případně škrabkou, odstraňujeme jen tenkou slupku

Vařit ve vodní lázni – nádobu se surovinou (surovinami) postavíme do jiné, větší nádoby, částečně naplněnou vodou udržovanou těsně pod bodem varu a vaříme

Zapékat, gratinovat – uvařenou, nebo předvařenou potravinu nebo potraviny vložíme do předem vyhřáté trouby a dočervena opečeme nebo u pokrmů s vyšší vrstvou propečeme, pro krátkodobé gratinování se používá také pojem „ožehneme

Zapražit – pokrm zahustíme světlou jíškou, připarvenou ze stejného dílu tuku a haldké mouky (tuk rozehřejeme a mouku, za stálého míchání osmahneme)

Zaprášit – hotový pokrm poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky, necháme pod pokličkou podusit a zamícháme

Zpěnit cibuli – pokrájenou cibuli vloženou do rozpáleného tuku necháme na ohni do vysmahnutí vody v ní obsažené, cibule změkna, avšak nezežloutne

Pokud jste zde nenalezli vysvětlení, které hledáte, nebo vám nejsou jasné další informace z našeho webu, nebojte se nám napsat, rádi vám odpovíme. Náš e-mail je george(@)receptyonline.cz. Nezapomeňtě v e-mailu závorky odstranit, jsou zde jen proto, abychom zabránili spamům.

 

Odběr RSS z ReceptyOnLine.cz

Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery). Toliko definice. V podstatě jde o to, že si můžete v liště prohlížeče nastavit RSS našich stránek a tak vám již nikdy neuniknou žádné nové články nebo recepty.

Po kliknutí na symbol RSS kanálu se vám totiž objeví sloupeček naposledy přidaných receptů a článků, po kliknutí na odkaz, který vás zaujal se pak dostanete přímo na stránku s daným receptem či článkem a nemusíte tento hledat po celém webu.

RSS odběr na ReceptyOnLine.cz

 

Dost lze pochopit z přiložených fotografií umístěných dole v galerii. Pokud máte zájem dostávat novinky z našeho webu a nechcete, aby vám nějaký náš recept utekl, pak stačí kliknout na náš RSS symbol v patičce webu a ten vás dostane na stránku RSS, kde si můžete nastavit odběr našeho kanálu RSS. Nebo klikněte zde: http://www.receptyonline.cz/rss/ a budete přímo na naší stránce RSS!

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

 

Novinky ReceptyOnLine.cz na hlavní stránce Seznamu.cz

Pokud máte nastavenou hlavní stránku seznamu a chcete, aby se vám tam objevovaly také novinky z ReceptyOnLine.cz, postupujte viz níže:

1) http://www.seznam.cz/

2) přihlášení se do účtu seznam.cz (e-mail)

3) uplně dole na http://www.seznam.cz/ je hypertextový odkaz -> Nastavení

Přidat obsah — >Vlastní obsah – RSS —> vyplníte odkazem http://www.receptyonline.cz/rss/

4) HOTOVO

Zobrazení RSS na googel chrom

Pokud používáte prohlížeč Chrom od Googlu, je třeba si stáhnout RSS čtečku, která není v základním balíčku tohoto prohlížeče! Čtečky RSS pro Googel najdete zde: https://chrome.google.com/webstore/search/rss reader.


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Pokud jste nenašli tu správnou odpověď, napiště nám na Facebook, nebo e-mail!

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy