REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meloun Gallia

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Melouny obecně patří do zeleniny, řadíme je do čeledi tykvovitých a to i přesto, že se používají v kuchyni jako ovoce. Meloun Gallia neobsahuje žádný cholesterol, na 200 g má: 1,8 bílkovin, 24,8 sacharidů a 0,2 tuků, nergetická hodnota je 452 kJ tedy 108,03 kcal.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Cucumis melo

Tento meloun patří do variant melounů síťovaných, je to kultivar cukrového melounu. Původem je z Asie, nyní se pěstuje především ve Španělsku, Itálii, Jižní Africe a Izraeli.

Plod má žlutavou kůru se zelenavým nádechem a lehce zelenými žebry, jemně žilkovanou u stopky a květu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté. Dužina je pevná podobná medovému melounu. Barva je nazelenalá až bílá.

Plně nevyzrálé melouny lze nechat několik dní dozrávat při pokojové teplotě. Dlouhé skladování v chladničce není doporučeno.

Melouny koupené od května do října byli sklizeny ve Španělsku, od července do října v Itálii a v Řecku, od dubna do prosince v Izraeli a od ledna do března v Jižní Africe.

Využití v kuchyni:

Nejlépe chutná mírně vychlazený. Dobře vyzrálé plody jsou velice šťavnaté. Po rozkrojení melounu Gallia se vydlabou semínka a lžičkou se konzumuje dužnina. Může být i součástí salátů, hodí se také na přípravu zmrzlinových sorbetů.

Zdroj: exoticke-ovoce.

coajak.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy