REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lupenopórka červenožlutá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ač má tento vzácný druh lupeny, je zařazen mezi hřibovité houby, je blízce příbuzný s hřibem plstnatým.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Phylloporus pelletieri syn. Xerocomus pelletieri, Phylloporus rhodoxannthus

Jedlá ………………… Lupenopórka červenožlutá je jedlá houba, ale poměrně nekvalitní a také dosti vzácně rostoucí, proto ji v kuchyni nevyužíváme.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácně ve všech typech lesů na nevápenatých půdách, nejčastěji pod duby, buky a smrky.

Klobouk až 90 mm, klenutý, potom rozložený, v dospělosti někdy uprostřed vmáčklý a u okraje zvlněný, hnědý červenohnědý nebo hnědoolivový, na povrchu suchý, matný, jemně plstnatý a ve stáří olysalý. Hymenofor je tvořen lupeny, které jsou nesouměrně dlouhé, nepravidelně rozvětvené, propojené příčnými žilkami.

Lupeny jsou připojené, krátce sbíhavé nebo u třeně trochu vykrojené, na třeň žebrovitě nebo malým zoubkem sbíhající, živě žluté, později žlutoolivové. Třeň až 70 mm, válcovitý, k bázi často zúžený, na světlejším nažloutlém, bledě nahnědlém nebo hnědavě načervenalém podkladu pokrytý drobnými sametovými, hnědě zbarvenými zrníčky, báze třeně je světlejší a zbarvená více do žluta.

Dužnina je žlutá, pod pokožkou klobouku hnědočervená, na řezu barvu nemění, chuť je mírná, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Při pohledu ze shora připomíná hřiby z okruhu hřibu plstnatého, při pohledu zespodu dobře určitelný druh podle lupenů.

Poznámka:

Hymenofor je část plodnice, která nese výtrusorodou vrstvu nazývanou rouško, neboli latinsky hymenium.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy