REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Líha jilmová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato jedlá houby roste nepříliš hojně, jednotlivě ve skupinách a trsech na kmenech živých listnáčů.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lyophyllum ulmarium

Jiný název: Hlíva jilmová

Jedlá ………………… Líha jilmová je jedlý druh houby, nutná delší tepelná úprava, upravujeme jen mladší plodnice, vhodná především do směsí.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nepříliš hojně, jednotlivě ve skupinách a trsech na kmenech živých listnáčů, zejména jilmů, jírovců, topolů, lip a babyk.

Klobouk až 300 mm, v mládí polokulovitý až vyklenutý, pak plochý, za sucha často rozpukaný, bělavý, okrový nebo šedavý.

Lupeny široce připojené až mírně sbíhavé, široké, bílé až krémové. Třeň až 160 mm, obvykle výstřední, válcovitý až mírně kyjovitý, bělavý až světle okrový. Dužnina bílá s nakyslou vůní a mírnou chutí.

Česky též hlíva jilmová.

Možná záměna:

Velice podobná je hlíva rozpukaná (Hypsizygus tesselatus), která se liší výrazně moučnou vůní a chutí.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: J. Malý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy