REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření – jeho použití

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.


V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

 

  • Bazalka – do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
  • Badyán – do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
  • Bedrník – do polévek, salátů a omáček
  • Černobýl – na pečenou husu
  • Chilli – do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
  • Dobromysl – na telecí a skopové maso
  • Estragon – k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
  • Fenykl – k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
  • Hřebíček – do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
  • Jalovec – na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
  • Kardamom – do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
  • Kari – na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
  • Kerblík – do salátů a světlých omáček
  • Kmín – na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
  • Kopr – k nakládání okurek a do okurkových salátů
  • Koriandr – k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
  • Levandule – k přípravě ryb
  • Libeček – k přípravě polévek a omáček
  • Majoránka – do polévek, uzenin, jaternic
  • Máta peprná – do marinád, na jehněčí maso
  • Meduňka – k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
  • Muškátový květ – do nádivek, polévek a zelí
  • Muškátový oříšek – do polévek, zelí a indické kuchyně
  • Myrta – do sladkých pokrmů a při uzení masa
  • Paprika – do guláše, zeleninových jídel
  • Pepř bílý – univerzální použití
  • Pepř černý – univerzální použití
  • Pepř zelený – na bifteky a paštiky
  • Pomerančová kůra – do zavařenin a želé
  • Puškvorec – do ovocných salátů a kompotů
  • Rozmarýn – na drůbež, ryby a do marinád
  • Řeřicha – do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
  • Saturejka – do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
  • Sezam – do pečiva
  • Skořice – na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
  • Šafrán – do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
  • Šalvěj – na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
  • Tymián – na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
  • Vanilka – k ovocným pokrmům
  • Zázvor – na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

 

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy