Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření - jeho použití

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.

V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

 

  • Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
  • Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
  • Bedrník - do polévek, salátů a omáček
  • Černobýl - na pečenou husu
  • Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
  • Dobromysl - na telecí a skopové maso
  • Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
  • Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
  • Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
  • Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
  • Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
  • Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
  • Kerblík - do salátů a světlých omáček
  • Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
  • Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
  • Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
  • Levandule - k přípravě ryb
  • Libeček - k přípravě polévek a omáček
  • Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
  • Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
  • Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
  • Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
  • Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
  • Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
  • Paprika - do guláše, zeleninových jídel
  • Pepř bílý - univerzální použití
  • Pepř černý - univerzální použití
  • Pepř zelený - na bifteky a paštiky
  • Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
  • Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
  • Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
  • Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
  • Saturejka - do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
  • Sezam - do pečiva
  • Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
  • Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
  • Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
  • Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
  • Vanilka - k ovocným pokrmům
  • Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

 

Autor: Jaroslav Vašák



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Kde nejraději hledáte inspiraci na vaření?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.12. - Vánoce

Mezi vzpomínkami z dětství, které se každému vybavují, jsou vzpomínky na Vánoce. Jsou milé sluchu i zraku, plné vůně a chutí, které nás provázejí po celý život. Rodinné teplo vánoc milujeme snad všichni, snad vyjma těch, co ho bohužel nepoznali.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy