Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření - jeho použití

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.

V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

 

  • Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
  • Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
  • Bedrník - do polévek, salátů a omáček
  • Černobýl - na pečenou husu
  • Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
  • Dobromysl - na telecí a skopové maso
  • Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
  • Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
  • Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
  • Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
  • Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
  • Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
  • Kerblík - do salátů a světlých omáček
  • Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
  • Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
  • Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
  • Levandule - k přípravě ryb
  • Libeček - k přípravě polévek a omáček
  • Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
  • Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
  • Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
  • Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
  • Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
  • Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
  • Paprika - do guláše, zeleninových jídel
  • Pepř bílý - univerzální použití
  • Pepř černý - univerzální použití
  • Pepř zelený - na bifteky a paštiky
  • Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
  • Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
  • Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
  • Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
  • Saturejka - do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
  • Sezam - do pečiva
  • Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
  • Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
  • Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
  • Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
  • Vanilka - k ovocným pokrmům
  • Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

 

Autor: Jaroslav Vašák



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jak jste na tom se Zdeňkem Pohlreichem a jeho recepty?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.10. - Mezinárodní den vegetariánů

Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy