Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kerblík

Jak jinak představit kerblík než slovy slavného italského lékaře Mattioliho, který o něm ve svém herbáři napsal: "Celá bylina je sladká a vonná. když se vaří spolu se zeleninou nebo s jinými krměmi, bývají tyto vonnější a chutnější." Kerblík je aromatická bylina, která se vzhledem podobá petrželi, avšak lístky jsou jemnější a drobnější. Svou chutí poněkud připomíná anýz.

Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kerblík třebule
Lidově: Střebule, třebule, třebulka, stokláska

Pochází z jihvýchodní Evropy a již Římané jím kořenili své polévky. V Evropě býval rozšířen zvláště ve středověku, ale udržel se i později. Ve staročeské kuchyni byl kerblík nazýván stokláska nebo třebule a tehdejší hospodyně jej dokonce přidávaly i do tvarohových koláčů.

Z kerblíku nejlépe chutnají velmi mladé a jemné lístky. Sušený kerblík strácí svoje aróma. Kerblík se dá použít všude tam, kde petrželka. Vhodný je do salátů, majonéz, k přípravě polévek, k sýrům a do omáček. Sušený a mletý se používá do směsí koření ke grilování, také do mletého masa. Pomáhá ochutit marmelády nebo koktejly s podmáslím či jogurtem.

Jarní pochoutkou je například rozsekaný kerblík smíchaný s měkkým hermelínem, který se tlustě namaže na chleba s máslem. Kerblík je skvělý k vajíčkům uvařeným natvrdo, do slaných omelet, rybích omáček, bylinkových másel či do bramborové polévky, hodí se také k jehněčímu a drůbežímu masu. Osvěžuje chuť hlávkových a míchaných salátů, tvarohových pomazánek, hrachu a rajčat.

Kerblík je nedráždivé jemné zelené koření, které podporuje trávení a mírní nadýmání.

Nálev z kerblíku napomáhá zažívání, ke zmírnění jaterních obtíží a podporuje dýchání a regenerační schopnosti organismu. Kladně ovlivňuje látkovou výměnu. Obsahuje velké množství vítamínu C.



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jak jste na tom s Láďou Hruškou a jeho recepty?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

2.8. - Porcinkule

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť konaná první srpnový víkend v některých českých městech, jejichž historie je spjatá s františkánským řádem.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy