Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kerblík

Jak jinak představit kerblík než slovy slavného italského lékaře Mattioliho, který o něm ve svém herbáři napsal: "Celá bylina je sladká a vonná. když se vaří spolu se zeleninou nebo s jinými krměmi, bývají tyto vonnější a chutnější." Kerblík je aromatická bylina, která se vzhledem podobá petrželi, avšak lístky jsou jemnější a drobnější. Svou chutí poněkud připomíná anýz.

Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kerblík třebule
Lidově: Střebule, třebule, třebulka, stokláska

Pochází z jihvýchodní Evropy a již Římané jím kořenili své polévky. V Evropě býval rozšířen zvláště ve středověku, ale udržel se i později. Ve staročeské kuchyni byl kerblík nazýván stokláska nebo třebule a tehdejší hospodyně jej dokonce přidávaly i do tvarohových koláčů.

Z kerblíku nejlépe chutnají velmi mladé a jemné lístky. Sušený kerblík strácí svoje aróma. Kerblík se dá použít všude tam, kde petrželka. Vhodný je do salátů, majonéz, k přípravě polévek, k sýrům a do omáček. Sušený a mletý se používá do směsí koření ke grilování, také do mletého masa. Pomáhá ochutit marmelády nebo koktejly s podmáslím či jogurtem.

Jarní pochoutkou je například rozsekaný kerblík smíchaný s měkkým hermelínem, který se tlustě namaže na chleba s máslem. Kerblík je skvělý k vajíčkům uvařeným natvrdo, do slaných omelet, rybích omáček, bylinkových másel či do bramborové polévky, hodí se také k jehněčímu a drůbežímu masu. Osvěžuje chuť hlávkových a míchaných salátů, tvarohových pomazánek, hrachu a rajčat.

Kerblík je nedráždivé jemné zelené koření, které podporuje trávení a mírní nadýmání.

Nálev z kerblíku napomáhá zažívání, ke zmírnění jaterních obtíží a podporuje dýchání a regenerační schopnosti organismu. Kladně ovlivňuje látkovou výměnu. Obsahuje velké množství vítamínu C.



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Co vy a detoxikace organismu?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

14.2. - Svatý Valentýn

Den svatého Valentýna je podle anglosaské tradice oslavou lásky a zamilovanosti. V tento den si všichni, kdo chtějí oslavit lásku, dávají malým dárkem nebo alespoň přáníčkem najevo svou náklonnost ...

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy