REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak si vyrobit domácí těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Foto postup receptuPřipravit si domácí těstoviny není žádná věda, ani vám to nezabere příliš času. Dnes se s vámi podělím o to, jakým způsobem dělám těstoviny já. Po kliknutí se vám otevře recept i s postupem ve fotografii.


Co k výrobě domácích těstovin potřebujete (základní těsto)

200 gramů hladké pšeničné mouky – výběrové, 2 celá vejce, 2 lžíce olivového oleje, trošku vody, 1/2 lžičky soli. Těstoviny solíme v tehdy, chceme-li je okamžitě konzumovat. Pokud si chcete těstoviny vyrobit „do zásoby“ a usušit, pak určitě nesolte, protože by vám zvlhly. Co se týče oleje, ne vždy mám po ruce olivový, klidně použijte např. slunečnicový, není to až tak dramatický rozdíl.

 

Foto postup receptu

 

Postup při výrobě domácích těstovin

Prosejeme mouku a na vále uděláme důlek, do kterého rozklepneme dvě celá vejce – měla by mít pokojovou teplotu, přidáme i dvě lžíce oleje a půl čajové lžičky soli, pokud budeme těstoviny chtít hned konzumovat. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte malinko vody. Vypracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a zabalíme do potravinové fólie a necháme tak asi hodinu odpočívat.

 

Foto postup receptu

 

Těsto si rozdělíme na 2 poloviny, aby se nám lépe pracovalo a z každé vyválíme placku o síle cca 2-3 mm. Vál musí být dobře pomoučený. Plátem těsta při válení pootáčíte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení. Pokud máte plát těsta takto připravený můžete rádýlkem či ostrým nožem krájet nudle délky a velikosti, kterou chcete dosáhnout.

 

Foto postup receptu

 

Pokud máte zpracovány oba pláty těsta a připravené těstoviny požadovaného tvaru, připravte si velký hrnec s vodou. Těstoviny vyžadují velké množství vody, ve které se budou vařit, takže hrnec by měl být opravdu velký.

 

Foto postup receptu

 

Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu, osolíme. Na 300 gramů těstovin dáváme 1lžičku soli.

 

Foto postup receptu

 

Těstoviny dáváme do hrnce s vodou až v okamžiku, kdy voda již pořádně vře, ne dříve. Je dobré občas je promíchat, aby se nelepily ke dnu hrnce. Vaří se dle velikosti cca 3-10 minut. Velikost, kterou vidíte na obrázku – zhruba deset minut. Po uvaření rychle slijeme přes cedník.

 

Tyto těstoviny můžete konzumovat samostatně nebo jako přílohu např. k masitým pokrmům.

 

Foto postup receptu

 

Pokud přijmete můj typ dělávám i těstoviny kurkumové a jsou vynikající. Kurkuma je nesmírně zdravá a navíc těstoviny nádherně obarví. Pokud chci těstoviny do polévky, samozřejmě přizpůsobím tvar i velikost.

Recept na kurkumové těstoviny najdete zde www.woman-today.cz/products/maricina-zdrava-polevka-s-domacimi-kurkumovymi-testovinami/.

 

Ať se vám podaří a chutnají vám.

 

woman today

Zdroj: www.woman-today.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy