REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.


Co se jí v ...

národní kuchyně: ItálieTěstoviny jsou v Itálii už dlouho považovány za opravdový dar od boha. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice – durum semolina. Postupem času se na trhu objevily v nesčetných a často roztodivných tvarech. Jejich počet je v Itálii rekordní, Italové mají kolem 400 druhů této pochutiny. Také proto jsou těstoviny hlavní reprezentantem italské gastronomie! Jsou levné, chuťově atraktivní a jejich příprava je snadná. Těstoviny jsou také lehce poživatelné, dá se k nim připravit pomalu jakákoliv omáčka. Těstoviny, stejně tak i rýži, vaří italští kuchaři takzvaně ,,al dente“ (na skus).

Z masa je v Itálii nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa se také připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí peče nebo griluju. Před grilováním se nakládá do olivového oleje s přísadou různých bylinek a koření. Proslulé jsou italské uzeniny a salámy. Typická je světově proslulá italská mortadella, sušená šunka prosciutto, bresaola, pancetta atd. V oblibě je v Itálii i drůbež. Častou součástí jídelníčku bývají právě kuřata, na jejichž úpravu italská kuchyně má řadu kvalitních receptů, například kuře na víně, rajčatech, olivách, paprikách atd. Oblibě se těší i ostatní drůbež a zvěřina, včetně bažantů, koroptví, křepelek a sluk.

Skvěle se v italské kuchyni využívají i dary svého moře, mnoho druhů ryb, ústřice, mušle, raci, krabi, humři, langusty, chobotnice, sépie atd.

Italové mají ve velké oblibě polévky. Například světoznámou hustou polévku minestrone s velkou dávkou zeleniny s vložkou rýže nebo těstovin nemají italské hospodyně jednotný recept, připravuje se podle zeleniny, která je právě na trhu. Známá je i polévka z Toskánska acquacotta, rovněž hustá pikantní polévka.

Pizza je dalším symbolem italské kuchyně, dnes celosvětově rozšířená. Pravá italská pizza pochází z Neapole a začala se zde péct a prodávat už v 18. století. Tenká placka kulatého tvaru upečená v kamenné peci potřená rajčatovým protlakem, posypaná sýrem a ochucená různými přísadami. Výhodou pizzy je přidat si na upečený korpus přísady podle chuti takže existují stovky variant. Pizza se v Itálii podává jako hlavní chod, ale i jen tak k vínu, pivu. Malé upečené pizzy se servírují jako předkrm.

V severní Itálii je oblíbená rýže. Nejčastěji se podává však jako hlavní pokrm nikoliv příloha. Proslulé je třeba milánské rizoto – risotto alla Milanese. Rýže se dusí ve vývaru nebo víně a míchá třeba se šunkou, hráškem, kuřecím masem, mořskými plody atd. Pro správné italské risotto musí být i správná rýže, používá se rýže s velkým obsahem škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti. Zrna se k sobě lepí a přitom se nerozvaří, je to například rýže arborio, kterou lze koupit i u nás.

Světoznámé jsou také italské sýry, které bývají součástí pizzy, risotta, salátů, ale i jiných pokrmů. Známý je například parmazán, gorgonzola, ricotta, mascarpone, mozzarella, padano atd.

Zelenina je oblíbené v celé zemi. Zejména rajčata, papriky, chřest, lilek, artyčoky, fenykl atd. Zelenina se v Itálii podává syrová, nebo dušená, či smažená se připravuje na másle nebo olivovém oleji, ochucená kořením a bylinkami nebo česnekem. Klasicky vařená zelenina se téměř nepřipravuje.

Jako samostatný pokrm, předkrm nebo příloha se připravují rozličné saláty. Základem je zelenina, která se kombinuje s těstovinami, rybami, mořskými plody, sýrem, drůbežím masem atd. Typická italská zálivka na saláty se pak skládá ze 3 dílů olivového oleje, 1 dílu citronové šťávy, soli, pepře a česneku. Někdy i jemně nasekaných bylinek nebo sardelek.

Typické chuti italských pokrmů dosáhneme správným okořeněním a právě přísadou bylinek. Typickými bylinkami pro italskou kuchyni jsou bazalka, oregano (dobromysl), rozmarýn, šalvěj, petrželka a fenykl.

K některým pokrmům se podává italský bílý chléb ciabatta nebo focaccia, chléb ochucený olivovým olejem, bylinkami a zeleninou. Podávají se i paniny, což jsou vlastně sendviče vyrobené z podélně rozkrojené ciabatty naplněné šunkou, sýrem a zeleninou atd.

Celosvětově proslulá je i italská zmrzlina – gelato. Je vyrobena ze smetany, cukru a čerstvého ovoce. Ze sladkostí je proslulý desert tiramisu a plněné trubičky cannoli.

Nejoblíbenějším nápojem je víno. Itálie je největším producentem vína a ve spotřebě jsou na druhém místě za Francií. K nejoblíbenějším patří chianti, suché červené víno a lambrusco, jemně perlivé víno. Proslulý je zde také vermut Cinzano, aperitiv Campari a aromatická pálenka Grappa.

Italové jsou milovníci dobré kávy a za cappucino také vděčíme Italům. Vzniklo v Miláně na začátku 20 století, rovněž espresso, tento způsob úpravy kávy pochází z Itálie.

 

Slovo závěrem:

To byl jen malý průřez italskou kuchyní, která má dlouho a významnou historii a dnes je považována za jednu z nejlepších a nejzdravějších kuchyní na světě. Tak neváhejte a uvařte si nějaký skvělý italský pokrm třeba podle našich receptů!

 

Některé vybrané recepty italské kuchyně:

Ciabatta s mozarellou, sýrem a sušenými rajčátkyCarpaccio z lososaBruschetta s rajčaty,

Citronové rizoto, Čokoládová panna cotta, Domácí pastiera, Insalata caprese

Další italské recepty najdete zde: Světová kuchyně – ItálieItalská pizza

 

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Italská gastronomie – brožura italský úřad pro zahraniční obchod, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy