REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib zlatokořenný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hřib zlatokořenný byl popsán teprve nedávno, v roce 2006 nálezy jsou známé jen z Anglie, Španělska, v Čechách byl nalezen poprvé v roce 2011, středolabská tabule, střední Čechy, zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.


Latinsky: Xerocomus chrysonemus

Zda je jedlý či ne je nepodstatné! ………… Zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.

Doba výskytu: červen až září

 

 

Roste vzácně v teplejších oblastech, nejčastěji pod duby.

Klobouk až 60 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, světle hnědý, narezavěle hnědý, pokožka klobouku v mládí jemně plstnatá, ve stáří olysalá.

Rourky i póry živě žluté, póry ve stáří hranaté, při omaku barvu nemění. Třeň až 70 mm, válcovitý, většinou žlutý, ve stáří tmavne, pokrytý hnědavými plstnatými zrníčky, často s nezřetelnou síťkou a žebry. Báze třeně je pokryta žlutou plstí, rovněž bazální mycelium je žluté, zlatožluté. Dužnina nažloutlá, světle žlutá, s nevýraznou vůní a mírně nakyslou chutí, barvu na řezu nemění.

 

Možná záměna:

Za hřib plstnatý (Xerocomus subtomentosus), či hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus), od kterých se liší sytě žlutou plstí a bazálním myceliem, rovněž mikroskopicky, má méně protáhlé výtrusy.

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy