REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib rubínový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento hřib je vzácný, je zapsaný v Červeném seznamu, měl by se tedy chránit.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Rubinoboletus rubinus syn. Boletus rubinus, Chalciporus rubinus

Jedlý/nejedlý? ………………… Zda je hřib rubínový jedlý zatím není známo, je v Červeném seznam, proto je ho důležité chránit.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi vzácně na teplejších stanovištích v listnatých lesích, parcích na hrázích rybníků pod duby.

Klobouk až 60 mm, nejprve polokulovitý, později klenutý, nakonec rozprostřený, někdy poduškovitý, světle krémový ,bledě naoranžovělý nebo sytě okrový, povrch klobouku je v mládí matný, jemně plstnatý, později částečně olysalý. Rourky jsou krátké až 5 mm v mládí růžové, narezavěle červené nebo živě červené, v dospělosti vínově červené, póry jsou podobně zbarvené jako stěny rourek.

Rourky i póry po poranění barvu nemění. Třeň až 50 mm, tvarově velmi variabilní, někdy válcovitý, jindy vřetenovitý nebo nahoře rozšířený, směrem k bázi zúžený na světlejším růžovém podkladu pokrytý velice drobnými červenými nebo červenopurpurovými plstnatými zrníčky. Plst na bázi třeně je sírově žlutá, místy narezlá.

Dužnina je v klobouku světle krémová nebo okrově bělavá, nad roukami a pokožkou klobouku narůžovělá, ve spodní části třeně živě žlutá, na řezu neměnná. Chuť je mírná, vůně nenápadná.

V Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh, nálezy by se měli dokladovat a hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh s charakteristickými znaky, například má krátké rubínově červené póry.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy