REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib plstnatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomus subtomentosus syn. Boletus subtomentosus

Jedlý ………………… Hřib plstnatý je jedlý druh, nejlépe se hodí do směsí. Některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Doba výskytu: červen až říjen

Hojný druh houby rostoucí v listnatých a smíšených lesích pod duby.

Klobouk až 80 mm, zpočátku polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, světle hnědý, narezavělý hnědý až tmavě hnědý, ale někdy i okrový. Pokožka je suchá matná, nelepkavá, jemně plstnatá, ve stáří často olysalá.

Rourky až 15 mm dlouhé, živě žluté, ve stáří žlutoolivové, póry jsou zbarveny podobně, na otlačených místech modrají nebo zelenají.

Třeň až 90 mm, válcovitý, někdy vřetenovitý, u báze trochu rozšířený, většinou žlutý, měně často bělavý nebo bledě krémový, ve spodní části trochu nahnědlý, na povrchu poprášený žlutým i jemnými zrníčky, bez síťky, někdy v horní polovině s nepříliš vystouplými žebry, báze třeně je pokryta žlutou nebo bělavou plstí.

Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je nažloutlá nebo světle žlutá, ve spodní části třeně nahnědlá, po poranění nebo na řezu slabě modrající, v některých případech neměnná. Chuť je mírná vůně nenápadná ale u některých plodnic připomínající jodoform, zejména v bázi třeně.

Možná záměna:

Za hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus), který má bělavou až světle krémovou dužninu, nahnědlý nebo okrový odstín pórů a roste pod jinými druhy stromů.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy