REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib dubový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rostoucí jedlá houba a to od května až do října.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus reticulatus

Jedlý ………….. Hřib dubový je jeden z chuťově nejlepších druhů hřibovitých hub, hojně sbíraný a všestranně použitelný.

Doba výskytu: květen až říjen

Roste hojně v listnatých i smíšených lesích nebo i v parcích, alejích, na hrázích rybníků, především pod duby, často také pod habry a lípami.

Klobouk až 200 mm, nejprve polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, zbarvený většinou v odstínech hnědé až nahnědlé barvy nebo světle šedé, šedohnědé až po sytě hnědou. Povrch klobouku bývá někdy vrásčitě nerovný, na otlačených místech barvu nemění. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, suchá, matná, za vlhkého počasí lesklá a slabě lesklavá.

Rourky jsou dlouhé až 30 mm, zpočátku bílé, potom žluté až žlutoolivové, nakonec zelenoolivové. Póry jsou drobné, stejné barvy jako stěny rourek, na otlačených a poraněných místech barvu nemění.

Třeň až 200 mm, v mládí soudkovitě břichatě vejčitý, později kyjovitý, od mládí světle nahnědlý, později po celém povrchu světle nahnědlý, pokrytý síťkou která je v mládí bílá, později okrová až hnědá. Dužnina je bílá až bělavá, na řezu neměnná, chuť je nasládle hřibovitá, vůně příjemná houbová.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Nejvíce podobný je hřib smrkový (Boletus edulis), ten roste pod smrky, v mládí má bílý, později bělavě až nahnědle žíhaný třeň. Hřib borový (Boletus pinophilus), roste pod borovicemi, má klobouk s načervenalým odstínem na povrchu hrbolkatý s drobnými prohlubněmi. Hřib bronzový (Boletus aereus), též roste pod duby, klobouk má však tmavohnědý až černohnědý.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy