REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka zlatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba hodící se jak do polévek a omáček, tak do směsí …


Atlas hub - lupenaté - holubinkyLatinsky: Russula aurea

Jedlá ………….. Výborný jedlý druh houby všestranně použitelný, například do omáček, polévek, směsí atd.

Doba výskytu: červenec až září

Roste místy hojně v listnatých lesích, nejčastěji pod buky a duby v teplejších oblastech na vápenitých podkladech. Starší český název holubinka šafránová.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, později ploše rozložený, uprostřed vmáčkl,ý pevně masitý, jasně rumělkově, cihlově nebo šarlatově červený. Pokožka klobouku za vlhka slizská a lesklá, za sucha lysá, nelesklá, slupitelná do jedné poloviny klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí husté, tlusté, ale křehké, v mládí světle máslové, nakonec máslově žluté se zlatožlutým ostřím. Třeň až 80 mm, válcovitý až kyjovitý, hladký, v mládí pevný, plný, později houbovitý, bílý, v dolní části nažloutlý až zlatožlutý.

Dužnina masitá, bílá, pod pokožkou klobouku chromově žlutá s nenápadnou vůní a mírnou chutí.

Atlas hub - lupenaté - holubinkyMožná záměna:

Dobře poznatelná podle zlatožlutého ostří lupenů a žlutě zbarvené dužnině pod pokožkou klobouku, tím se odlišuju od červeně až žlutočerveně zbarvených druhů.

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy